Επιλογή Σελίδας
Σε έξι χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκαν 6 επιστήμονες, μέλη της Επιτροπής Φυσικών Καταστροφών που είχε συσταθεί στις 31 Μαρτίου του 2009, καθώς μόλις έξι μέρες πριν το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου  στην ιταλική πόλη L΄Aquila, διαβεβαίωναν τους κατοίκους της πόλης, πως δεν υπήρχε κανένας λόγος για να ανησυχούν.

Το “έγκλημα” τους σύμφωνα με τον εισαγγελέα ήταν πως επέδειξαν μια ανεπαρκή, ανεύθυνη και εγκληματική στάση καθώς ψευδώς διαβεβαίωναν τους κατοίκους της πόλης, που όλες τις τελευταίες εβδομάδες είχαν τρομοκρατηθεί από τις δονήσεις που σημειώνονται στην περιοχή. 

Οι διαβεβαιώσεις των επιστημόνων είχαν οδηγήσει τον πληθυσμό, να συνεχίσει να μένει σε παλαιά σπίτια χωρίς να λάβει κανένα μέτρο ασφαλείας ή να εγκαταλείψει τα σπίτια. Για τον λόγο αυτό κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια επειδή υποβάθμισαν τους κινδύνους λίγες ημέρες πριν από τον καταστροφικό σεισμό το 2009. Αποτέλεσμα ήταν η πόλη να ισοπεδωθεί πλήρως από τον σεισμό εντάσεως 6.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και να υπάρξουν πολλοί νεκροί. 

Σημειώνεται, ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου ο εισαγγελέας Φάμπιο Πικούτι, στην αγόρευσή του είχε ζητήσει να επιβληθεί στα μέλη της Ιταλικής Επιτροπής Υψηλών Κινδύνων ποινή τετραετούς φυλάκισης, κάνοντας λόγο για μη ολοκληρωμένη ανάλυση των στοιχείων, για ανικανότητα και παραπλάνηση. Διαβάζοντας τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής “βρίσκουμε κοινότυπες, άχρηστες, δόλιες και αντικρουόμενες πληροφορίες”, ανέφερε. Από την πλευρά του ο δικηγόρος Κάρλο Σίκα, που εκπροσωπεί την ιταλική κυβέρνηση από την οποία εξαρτάται η Επιτροπή Υψηλών Κινδύνων είχε ζήτησε την αθώωση των κατηγορούμενων λέγοντας στο δικαστήριο “Δεν είναι ένοχοι για τίποτε, οι σεισμοί δεν είναι λάθος κανενός”

Αξίζει να αναφερθεί ότι η υπόθεση, για την καταδίκη των επιστημόνων έχει προκαλέσει την οργή της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Έφη Σιαΐνη, www.e-adeia.gr

error: Content is protected !!