Επιλογή Σελίδας

Την ανάπλαση μιας από τις πιο ατμοσφαιρικές περιοχές του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, της πλατείας Χρηματιστηρίου, ενέκρινε ομόφωνα στη χτεσινή του συνεδρίαση το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Ο χώρος ανάπλασης καλύπτει 110 στρέμματα, που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Ίωνος Δραγούμη, Τσιμισκή και Δωδεκανήσου. Η περιοχή μείζονος παρέμβασης αφορά σε 60 στρέμματα στην τοποθεσία που περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Ίωνος Δραγούμη, Βίκτορος Ουγκώ, Φράγκων και Λέοντος Σοφού.

Η μελέτη ανάπλασης περιλαμβάνει πεζοδρομήσεις δρόμων, δημιουργία ποδηλατοδρόμου, διαμόρφωση πλατειών, διεύρυνση υφιστάμενων πεζοδρομίων και τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων.

Η πλατεία Χρηματιστηρίου, γνωστή και ως “Φραγκομαχαλάς” (εκεί συγκεντρώθηκαν τον 19ο αιώνα οι Ευρωπαίοι κάτοικοι της πόλης) περιλαμβάνει πολλά σημαντικά κτίρια του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, όπως η Οθωμανική Τράπεζα (σήμερα στεγάζει το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης), το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης ,η Καθολική Εκκλησία της Αμώμου Σύλληψης της Θεοτόκου και η Τράπεζα Θεσσαλονίκης (σημερινή στοά Μαλακοπή). Η μελέτη ανάπλασης προβλέπει τον φωτισμό των σημαντικών κτιρίων της περιοχής. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών, που θα σηματοδοτούνται με ενημερωτικές πινακίδες.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε χτες ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της μελέτης ανάπλασης της πλατείας Χρηματιστηρίου. Ωστόσο, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και μέλος του Συμβουλίου, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, έκανε λόγο για έλλειψη πρωτοτυπίας στη μελέτη και πρόσθεσε: “Η μελέτη δεν βλάπτει τα διατηρητέα κτίρια γιατί η παρέμβαση είναι ουδέτερη. Ωστόσο, τα περισσότερα στοιχεία που επιλέγονται αποτελούν τυπικές επιλογές σε μια πόλη με τέτοια προσωπικότητα”.

error: Content is protected !!