Επιλογή Σελίδας

Ο γλύπτης και Ομότιμος Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, Θεόδωρος Παπαγιάννης μας συστήνει «Τα φαντάσματά του», στην έκθεση που παρουσιάζεται στο μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς και θα διαρκέσει έως τις 6 Μαΐου.

«Τα φαντάσματα» είναι προϊόντα εργασίας 18 ετών που στήνουν έναν σύγχρονο τραγικό χορό. Οι 30 υπερφυσικές ανθρώπινες φιγούρες δημιουργήθηκαν από τα αποκαΐδια του Πολυτεχνείου του Νοεμβρίου του 1993 και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά, και έρχονται να δώσουν το δικό τους μήνυμα για τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας.

Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, επιχειρώντας να αποδώσει με λέξεις τη σημειολογία του γλυπτικού του έργου, το εμπλουτίζει με ένα μικρό κείμενο – μαρτυρία, θέλοντας να επισημάνει πως δεν φτάσαμε σε αυτή την παρακμιακή κατάσταση τυχαία, αλλά οδηγηθήκαμε εδώ μέσα από μια σειρά συγκεκριμένων γεγονότων και τις συγκεκριμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Στον πρόλογο του κειμένου «αναρωτιέται»: «Δεν ξέρω από πόσο μακριά έρχονται οι εφιαλτικές αυτές μορφές, ούτε μπορώ να εξηγήσω αν είναι θεοί ή δαίμονες, αν είναι μυθικές μορφές ή ήρωες της ιστορίας, λαϊκοί αγωνιστές ή πνευματικοί άνθρωποι, εθνικοί ευεργέτες ή διδάσκαλοι του γένους, φαντάσματα του νου ή εφιάλτες. Μήπως είναι οι προπάτορές μας, αυτοί που έστησαν το έθνος μας όρθιο και προβάλλουν εν χορώ, απειλητικοί, εξοργισμένοι, ταπεινωμένοι, πυρπολημένοι και μας γυρεύουν εξηγήσεις για την κατάντια αυτού του τόπου;».

Ο επιμελητής της έκθεσης και επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνος Στεφανίδης τονίζει στο εισαγωγικό του κείμενο: «Εδώ το δράμα στέκει άφωνο χωρίς λόγια. Γι’ αυτό και είναι τόσο επιβλητικό και τόσο καίριο…»

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, Αθήνα, τηλ.: 210 3453111. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή 10:00 – 18:00, Παρασκευή, Σάββατο 10:00 – 22:00. Δευτέρα, Τρίτη κλειστά.

error: Content is protected !!