Ημερίδα με θέμα “Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα 2014”, ξεκίνησε σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη, από το δήμο της πόλης, στην αίθουσα στου δημοτικού συμβουλίου.
Σημειώνεται ότι ο θεσμός για την πιο Πράσινη Πρωτεύουσα ξεκίνησε το 2010 με τη Στοκχόλμη, το Αμβούργο το 2011, το Vitoria-Gasteiz (πρωτεύουσα της χώρας των Βάσκων) το 2012 και τη Nantes (Δυτ. Γαλλία) το 2013.
Ο τίτλος της Πράσινης Πρωτεύουσας επιδίδεται σε μία υποψήφια πόλη εφόσον:
– Έχει προϊστορία στην επίτευξη υψηλών περιβαλλοντικών στάνταρντ
– Έχει δεσμευτεί στην συνεχή επίτευξη φιλόδοξων στόχων για την περαιτέρω βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων και την αειφόρο ανάπτυξη
– Μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρότυπο που θα μπορούσε να εμπνεύσει άλλες πόλεις και να προβάλλει βέλτιστες πρακτικές σε άλλες πόλεις.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το πρωί ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην εκδήλωση, σε επίπεδο μελετών έχουν εγκριθεί τρεις συν πέντε αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί:
1. Η ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Επταπυργίου
2. Η ανάπλαση του άξονα Αχειροποιήτου-Αγίας Σοφίας
3. Η ανάπλαση-ανάδειξη Βαλκανικής πλατείας του πρώην στρατοπέδου Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη
Με συνολικό προϋπολογισμό 1,6 εκατ. ευρώ.
Και με συνολικό προϋπολογισμό 6,6 εκατ. ευρώ οι πέντε διαγωνισμοί για τον ανασχεδιασμό του θαλασσίου μετώπου:
1. Από Αξιό έως Γαλλικό ποταμό
2. Από Γαλλικό ποταμό έως το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης
3. Από το Ποσειδώνιο και το Μέγαρο Μουσικής έως το Μικρό Έμβολο (καραμπουρνάκι)
4. Από την Μίκρα Καλαμαριάς έως το αεροδρόμιο Μακεδονίας
5. Από το Αεροδρόμιο Μακεδονίας έως το Μεγάλο Έμβολο
Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά στην περιοχή από τον Γαλλικό Ποταμό έως και το Λιμάνι της πόλης, στην οποία περιλαμβάνονται εξαιρετικά υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά περιοχές όπως οι Λαχανόκηποι.
Επιπλέον, το Πράσινο Ταμείο έχει εγκρίνει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Θεσσαλονίκη Χ 4. Στο επίκεντρο του διαγωνισμού αυτού είναι τα προβλήματα των πιο υποβαθμισμένων περιοχών στη καρδιά της πόλης.
Το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε τη χρηματοδότηση για τον Διαγωνισμό, μετά από αίτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα προκηρυχθεί από την ΕΑΧΑ Α.Ε..
Ταυτόχρονα, το Πράσινο Ταμείο έχει εγκρίνει να χρηματοδοτήσει:
-Με 8,7 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις με στόχο τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου, σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται οι εκτάσεις γύρω από τα Βυζαντινά τείχη του Δήμου Θεσσαλονίκης (900.000 ευρώ) με στόχο την ολοκλήρωση της δημιουργίας ενιαίας ζώνης πράσινου γύρω από τα βυζαντινά τείχη της πόλης, και άλλες απαλλοτριώσεις στις περιοχές Μαρτίου (3,9 εκατ. ευρώ) και στις οδούς Αγ. Δημητρίου και Κατσιμίδου (3,8 εκατ. Ευρώ).
-Με 850.000 εκατ. ευρώ τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Κολυμβητηρίου της Τούμπας
-Με 592.000 εκατ. ευρώ την ανάπλαση παιδικών χαρών για πιστοποίηση
-Με 135.000 εκατ. ευρώ για την Ανάπλαση του Περιβάλλοντος χώρου του Οθωμανικού μνημείου Παζάρ Χαμάμ
Οπως ανέφερε ο υπουργός “Ήδη μιλάμε για έργα άνω των 18,5 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη μόνο από το Πράσινο Ταμείο”.
Πράσινες παρεμβάσεις στα κτίρια
“Η προστασία του μικροκλίματος στην πόλη, αλλά και η σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας για του κατοίκους είναι στόχοι που προωθούνται εντατικά από το ΥΠΕΚΑ, με δράσεις που περιλαμβάνουν κίνητρα για τα ιδιωτικά κτήρια, επιχορηγήσεις για πράσινες παρεμβάσεις σε δημόσια κτήρια, αλλά και επιβεβλημένη ενεργειακή πιστοποίηση κτηρίων.Θέλουμε και ενθαρρύνουμε την πόλη και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν σε όλα αυτά τα προγράμματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεγάλης παρέμβασης σε δημόσιο κτήριο της Θεσσαλονίκης είναι η Ενεργειακή Αναβάθμιση των κτηρίων στο παράρτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θέρμη, που έχει ενταχθεί στον ΕΠΠΕΡΑΑ με προϋπολογισμό 5,3 εκατ. ευρώ” ανέφερε ο υπουργός.