Το πρώτο Ignite Athens είναι γεγονός. Μια ακόμη ελπίδα ότι τα πράγματα στη χώρα για την επιχειρηματικότητα αλλάζουν. Ήταν μια εκδήλωση η οποία είχε πολλά πρόσωπα, πολλές ιδέες, πολλή ενέργεια.
Εσείς αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο τρελή και πόσο «μεγάλη» είναι η ιδέα σας; Ποια τα όριά της και ποια τα δικά σας;
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον κ.Τόλη Αϊβαλή, Mentor για start-ups, να πραγματοποιεί μια σύντομη αναδρομή στην «ιστορία» της επιχειρηματικότητας, υποστηρίζοντας πολύ εύστοχα ότι δεν πρόκειται για κάτι τόσο νέο αλλά για μια δραστηριότητα που με κάποιες παραλλαγές εμφανιζόταν ακόμα και αιώνες πριν. Όλοι ανεξαιρέτως μας «συστήθηκαν» και εξέφρασαν τις απόψεις τους με τον κανόνα των 5 λεπτών και 20 διαφανειών. Από τις παρουσιάσεις του πρώτου μέρους ξεχωρίσαμε τις τοποθετήσεις του κ. Jon Romero Vlachogiannis, CTO Bugsense, του κ. Δημήτρη Τσίγκου, Προέδρου του YES και της κ. Μπέττυς Τσακαρέστου, καθηγήτριας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για το δυναμισμό τους και την προσπάθειά τους να μας μεταδώσουν τη θετική τους αύρα και την αισιοδοξία τους για το μέλλον του «επιχειρείν» στην Ελλάδα. Το παρόν έδωσαν διάφοροι εκπρόσωποι παραγόντων, οργανισμών και θεσμών που στηρίζουν ενεργά την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα τα startups όπως το καινοτομικό εγχείρημα Start Up Weekend University που διοργανώνει workshops πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερη παρουσία αποτέλεσε το δημιουργικό τμήμα του Ink Factory, το οποίο εκτός από την παραστατική τοποθέτηση τους για τη σημασία της απεικόνισης της πληροφορίας, συμμετείχε καθ όλη τη διάρκεια του event ενεργά, μεταφέροντας με μαρκαδόρους όσα ακούγονταν σε μεγάλους λευκούς πίνακες. Αίσθηση, επίσης, προκάλεσε η τοποθέτηση του κ.Φάνη Κουτουβέλη από την ομάδα του i-kiosk σε μια προσπάθεια αποσαφήνισης και ορισμού της έννοιας «επιχειρηματίας», σατιρίζοντας την υπάρχουσα αντίληψη και νοοτροπία μέσα από την παραστατική απεικόνιση των «ευρημάτων» του από μια απλή αναζήτηση στο google (συστήνεται να το δοκιμάσετε και μόνοι σας και απλώς να προβληματιστείτε με το αποτέλεσμα) .
Στο δεύτερο μέρος, η αίθουσα «πλημμύρισε» με ιδέες από 26 φιλόδοξους startupers, από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, κάποιοι από τους οποίους έχουν ήδη δημιουργήσει ιστοσελίδες και εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, οι οποίες λειτουργούν κυρίως πιλοτικά. Μεταξύ άλλων, ακούσαμε για το πώς μια ομάδα κατάφερε να κάνει εφαρμογή για κινητά την αγάπη για τα θαλάσσια αθλήματα που εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και πώς μια αναγκαιότητα μια κοινότητας έγινε εξαγώγιμη υπηρεσία όπως για παράδειγμα η Weendy. Ακούσαμε για άλλες πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις με στόχο την αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό καθώς και για την αναγκαιότητα τυποποίησης και κατοχύρωσης των ελληνικών προϊόντων. Μέσα στις ιδέες που παρουσιάστηκαν ήταν και αρκετές που αφορούσαν θέματα δημόσιας διοίκησης όπως για παράδειγμα το Public Spending.
Από την «γιορτή» αυτή που έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μπορούμε να εξάγουμε μερικά ενθαρρυντικά συμπεράσματα για την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Πρώτον, ιδέες υπάρχουν. Όμως, ιδέες μπορούν να προκύψουν από το «πουθενά» ή από ανάγκη. Σημασία έχει το πάθος που κρύβεται πίσω από τους εμπνευστές της ιδέας και πώς θα τη μετουσιώσουν σε υπηρεσία ή προϊόν και τελικά σε ένα βιώσιμο startup. Δεύτερον, το Ignite Athens αποδεικνύει ότι αν και τα statups θεωρούνται από πολλούς «υπόθεση της νεολαίας», δίνει χώρο στις ιδέες και στους ανθρώπους που τις ενσαρκώνουν ανεξάρτητα από την ηλικία. Τρίτον, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για συνεργασία και δημιουργία ερευνητικών clusters γιατί υιοθετώντας ένα ελληνικό κλισέ, ένα χελιδόνι δεν φέρνει μόνο του την άνοιξη. Χρειάζεται ομαδική δουλειά και προσπάθεια.
Η σημασία της εκδήλωσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη αναδεικνύεται αφενός από το γεγονός ότι χαίρει της υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και ότι ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και διεθνείς προσωπικότητες όπως η κ. Louise Wilson, καθηγήτρια του Kingston University και ιδρυτής του “My Fail Tale”. Η εκδήλωση ήταν μόνο η αρχή και ενώ μπορεί να ολοκληρώθηκε το μέρος των παρουσιάσεων, το Ignite συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες για νέες καινοτομικές επιχειρηματικές ιδέες και λύσεις.
Από τις 26 ιδέες που παρουσιάστηκαν στο δεύτερο μέρος, θα επιλεγούν πέντε προτάσεις για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, θα ανταμειφθούν και με workshop για την κατάρτιση Επιχειρηματικού Σχεδίου, ενώ η πιο βιώσιμη ιδέα θα ανταμειφθεί και με το «Ignite Your Plan» , ένα προσωπικό σεμινάριο 3 κύκλων πάνω στη συγκεκριμένη ιδέα με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξή της.
Το Ignite θα ταξιδέψει σύντομα και σε άλλες ελληνικές πόλεις όπως ακριβώς πρέπει να ταξιδεύουν και οι ιδέες…