Επιλογή Σελίδας
Με την ανεργία, ειδικά των νεότερων, να καλπάζει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  θα εξετάσει την στην ολομέλεια του Ιανουαρίου την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τους Νέους, με την οποία τα κράτη μέλη θα παρέχουν σε όλους τους κάτω των 25 ετών εγγυημένη απασχόληση, κατάρτιση ή εκπαίδευση το πολύ τέσσερις μήνες αφού δηλωθούν ως άνεργοι.

Στη συζήτηση στην ολομέλεια, η Επιτροπή αναμένεται να εξηγήσει λεπτομερώς πώς περιμένει να εφαρμοσθεί και χρηματοδοτηθεί το μέτρο.

Στα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Εγγύηση θα ενταχθεί πλήρως στις εθνικές πολιτικές απασχόλησης παρέχοντας σε όλους τους κάτω των 25 ετών που είναι άνεργοι για τέσσερις μήνες είτε “ποιοτική” θέση απασχόλησης, είτε περίοδο πρακτικής άσκησης ή κατάρτισης. Στη χρηματοδότηση του μέτρου θα συμβάλλει και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

“Η κρίση δεν πρέπει να κλέψει το μέλλον των νέων μας. Η Εγγύηση είναι κρίσιμη, δεν μπορεί να παραμείνει νεκρό γράμμα και είναι πολύ θετικό ότι η ιρλανδική προεδρία την ενέταξε στις προτεραιότητές της”, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στους ηγέτες των κρατών μελών στη σύνοδο κορυφής της 13ης Δεκεμβρίου. Η συζήτηση στην ολομέλεια, το απόγευμα της Δευτέρας, βασίζεται σε ερώτηση της Γαλλίδας ευρωβουλευτού των Σοσιαλιστών, Pervenche Beres.

Το μέγεθος του προβλήματος καθίσταται σαφές από τα στοιχεία: 7,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ηλικίας 15 ως 24 ετών ήταν άνεργοι (σημειώνεται ότι δεν συνυπολογίζονται όσοι βρίσκονται στη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση ή υπηρετούν τη θητεία τους).

Συγκεκριμένα, η ανεργία των νέων έφθασε το 21% στην ΕΕ και το 55% στην Ελλάδα και την Ισπανία, ποσοστό διπλάσιο του γενικού δείκτη ανεργίας, με δραματική αύξηση τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Είναι δε ενδεικτικό ότι μόλις το 30% των νέων ανέργων του 2010 βρήκε δουλειά το 2011, κάτι που επίσης αποτελεί σαφή επιδείνωση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Η κατάσταση αυτή, πέραν των δραματικών επιπτώσεών της σε προσωπικό επίπεδο,  μεταφράζεται και σε ετήσια απώλεια 150 δισεκατομμυρίων ευρώ για την οικονομία της Ένωσης ενώ η υλοποίηση της Εγγύησης δεν αναμένεται να έχει κόστος μεγαλύτερο των 21 δισεκατομμυρίων.

error: Content is protected !!