Επιλογή Σελίδας

Τις μηχανές τους προθερμαίνουν οι μπουλντόζες του ΥΠΕΚΑ προτού προβούν σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη και Ρόδο. Μετά την αποκαλυπτική αναφορά της στη Βουλή για το όργιο αυθαιρεσίας στη Μύκονο, η ειδική γραμματέας επιθεώρησης περιβάλλοντος κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη μίλησε στο protothema.gr και εξήγησε πως η ανέγερση των περισσότερων αυθαιρέτων ξεκίνησε μετά το τέλος του Ιουλίου του 2011, ενώ δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις. 

«Ηδη στην αστυνομία της Μυκόνου υπάρχουν καταγγελίες για 160 περιπτώσεις, εμείς έχουμε ήδη ελέγξει και διαπιστώσει 40 περιπτώσεις αυθαιρέτων. Ένα μεγάλο ποσοστό αυθαιρέτων κτισμάτων ξεκίνησε μετά το τέλος του Ιουλίου του 2011. Αυτά τα κτίσματα δεν εμπίπτουν στις ρυθμίσεις περί αυθαιρέτων και τα ανακαλύψαμε από τις δορυφορικές εικόνες που δείχνουν το πριν και το μετά. Φυσικά, θα προχωρήσουμε σε κατεδαφίσεις». 

Σύμφωνα με την κυρία Καραβασίλη, ο έλεγχος ξεκίνησε από τη Μύκονο όπου συνάντησαν πολλές δυσκολίες και εμπόδια: «Οταν πήγαμε στη Μύκονο όλοι ήταν ενημερωμένοι. Ειδικά μετά τους ελέγχους του ΣΔΟΕ ήξεραν ότι θα πηγαίναμε. Έτσι στους ελέγχους που κάναμε βρήκαμε σε πολύ λίγες οικοδομές εργαζόμενους να δουλεύουν εκείνη την ώρα, ενώ πολλές δυσκολίες αντιμετωπίσαμε και από την Πολεοδομία του νησιού». 

Ηδη γίνονται έλεγχοι στην Πάρο και την Αντίπαρο, ενώ εξετάζονται και οι δορυφορικές εικόνες από τη Σαντορίνη και τη Ρόδο. «Υπάρχουν περιοχές στις οποίες δηλώθηκαν αυθαίρετα χωρίς να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανέγερσης, με την προοπτική ότι ενδεχομένως θα χτιστούν αργότερα. Υπάρχει μια έξαρση της αυθαιρεσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κύκλωμα της αυθαίρετης δόμησης», καταλήγει η κυρία Καραβασίλη η οποία δήλωσε στο protothema.gr ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και οι κατεδαφίσεις θα ξεκινήσουν άμεσα.

 Οι περισσότερες αυθαίρετες κατασκευές που εντοπίστηκαν από το κλιμάκιο επιθεωρητών στο Νησί των Ανέμων δεν έχουν καν οικοδομική άδεια, αφού οι ιδιοκτήτες κατέβαλλαν ένα μικρό πρόστιμο τακτοποίησης, αντί για τα χρήματα που απαιτούνται για την έκδοση αδείας. 

Οι ιδιοκτήτες των πολυτελών κατοικιών αλλά και των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων που κτίζονται εκμεταλλεύτηκαν την υπουργική απόφαση Σηφουνάκη, σύμφωνα με την οποία μπορούν να τακτοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η ανέγερση, με προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί ο «σκελετός» τους μέχρι τον Ιούλιο του 2011. 

Σύμφωνα με επιθεωρητές, οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων προέβησαν σε ψευδείς δηλώσεις για το πότε είχε ολοκληρωθεί ο σκελετός του κτίσματος, καθώς η κατασκευή των αυθαιρέτων ξεκίνησε μετά τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, ενώ δεν υπήρχαν αεροφωτογραφίες.

error: Content is protected !!