Επιλογή Σελίδας
Αλλαγές στη ρύθμιση στεγαστικών και άλλων δανείων, στην καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων για τη δυνατότητα της ρύθμισης δανείων, στην βελτίωση του νόμου των υπερχρεωμένων νοικοκυριών καθώς και πιο ελαστικά κριτήρια για τους επιχειρηματίες που εντάσσονται στον “Τειρεσία”, φαίνεται να επεξεργάζεται η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες αλλά και σε συνεννόηση με την τρόικα.

Η συμφωνία-πλαίσιο για τις νέες ρυθμίσεις, φαίνεται να οριστικοποιείται προς τα τέλη του μήνα. Στα πλαίσια αυτά, υπήρξε συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να πυκνώσουν τις συναντήσεις τους για το θέμα των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων και για αυτόν το λόγο ορίστηκαν ως εκπρόσωποι ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Γ.Στεργίου και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΤ Χ.Γκόρτσος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της “Ημερησία” οι αλλαγές θα αφορούν τα ακόλουθα:

1. Τη ρύθμιση στεγαστικών και άλλων δανείων, π.χ. επιχειρηματικά, με τέτοιο τρόπο ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματος. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή διερευνά τη δυνατότητα θέσπισης μιας τέτοιας οριζόντιας ρύθμισης. Το “πλαφόν” στη δόση σημαίνει με απλά λόγια την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής από τα 40 χρόνια που είναι τώρα, στα 50 ακόμη και στα 99 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό λύσεις που μελετούν οι τράπεζες είναι και αυτή του leasing.

2. Την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων για τη δυνατότητα της ρύθμισης δανείων. Για παράδειγμα οι συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι όμως, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους από την εργασία τους και χωρίς να έχουν κάποιο άλλο έσοδο, απειλούνται να βγουν στο “κόκκινο”, να μπορούν να απολαμβάνουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Είτε αυτές θα είναι η μείωση των δόσεων είτε ενδεχομένως η χρήση διατάξεων του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

3. Βελτίωση του νόμου των υπερχρεωμένων νοικοκυριών -γνωστός κι ως “νόμος Κατσέλη”. Εξετάζεται το ενδεχόμενο της αλλαγής των διατάξεων ώστε να έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής σε αυτόν κι άλλες κατηγορίες δανειοληπτών, όπως οι επαγγελματίες. Επίσης, από τα θέματα που πρέπει να εξεταστούν είναι και ο όγκος υποθέσεων που δέχονται τα ειρηνοδικεία με αποτέλεσμα να ορίζονται δικάσιμοι ακόμη και το 2018.

4. Πιο ελαστικά κριτήρια για τους επιχειρηματίες που εντάσσονται στον “Τειρεσία”. Εξετάζεται το ενδεχόμενο για όσους έχουν μπει στη λίστα, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης, να μπορούν να εκδίδουν μπλοκ επιταγών και να έχουν ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης.

error: Content is protected !!