Τον γύρο του κόσμου κάνει το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού, φιλοδοξώντας να μαγνητίσει τα βλέμματα των διεθνών επενδυτών και συγχρόνως να αποτελέσει την ατμομηχανή των κρατικών ακινήτων που προορίζονται για αξιοποίηση, με στόχο, σε συνδυασμό με τις αποκρατικοποιήσεις την εισροή 50 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους. Οι αρμόδιοι του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, με επικεφαλής τον Κώστα Μητρόπουλο και με τις βαλίτσες στα χέρια, ταξιδεύουν σε Λονδίνο, Πεκίνο, Νέα Υόρκη, καθώς και στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, προκειμένου να προβάλουν σε οργανωμένα roadshows το επενδυτικό σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού, προτού εκπνεύσει (στις 31 Μαρτίου) η προθεσμία για την υποβολή του ενδιαφέροντος.
Τα ταξίδια αυτά μόνο αναψυχής δεν είναι για την ομάδα του Ταμείου, αφού υπάρχει μεγάλη πίεση για να ολοκληρώσουν την προβολή του προγράμματος αξιοποίησης του μεγαλύτερου ιδιωτικού έργου στην Ευρώπη. Τα οργανωμένα roadshows προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις 7 Μαρτίου και η ομάδα που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας την προβολή εκφράζει την αισιοδοξία της ότι θα επιστρέψει με θετικά νέα.
Ωστόσο, κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τα ονόματα πιθανών ενδιαφερομένων, φοβούμενοι μήπως έχει την ίδια αρνητική κατάληξη με την περίπτωση των επενδυτών από το Κατάρ. Από το Ταμείο διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον, κανείς όμως δεν προτίθεται να τοποθετήσει ούτε ένα σεντ εάν δεν εξομαλυνθεί η πολιτική κατάσταση της χώρας μας όπως τονίζουν. To πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω των επισταμένων κινήσεων από κυβερνητικής πλευράς για την αξιοποίηση του και των αντιδράσεων των δημοτικών Αρχών της ευρύτερης περιοχής. Αξίζει να αναφερθεί ότι αποτελεί επένδυση το ύψος της οποίας συνολικά θα ανέλθει σε 5,5 δισ. ευρώ. Για την ολοκλήρωση των εργασιών θα χρειαστεί μία δεκαετία, ενώ με την πλήρη ανάπτυξή του υπολογίζεται ότι θα προσθέτει κάθε χρόνο αξία 0,3% στο ΑΕΠ. Παράλληλα, δρομολογούνται άμεσα και άλλοι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση κρατικών ακινήτων και την αποκρατικοποίηση εταιρειών, οι οποίοι μάλιστα πρόκειται να ξεκινήσουν εντός των επόμενων δέκα ημερών. «Ο στόχος για να εισπράξουμε 19 δισ. ευρώ το 2015 πρέπει να μείνει σταθερός», τονίζει ο Κ. Μητρόπουλος. Μέσα σε έξι μήνες από τότε που ιδρύθηκε, το Ταμείο έχει εισπράξει 1,6 δισ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ, την κινητή τηλεφωνία και τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Ο διευθύνων σύμβουλος του TAIΠΕΔ παραδέχεται ότι το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας πηγαίνει με βραδείς ρυθμούς, επισημαίνει ωστόσο ότι κινείται με τους γρηγορότερους δυνατούς ρυθμούς.
– Την Παρασκευή ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τη μίσθωση του κτιρίου IBC στην Κηφισίας που στεγάζει το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης στους Ολυμπιακούς Αγώνες εκεί όπου στεγάζεται σήμερα το εμπορικό κέντρο Golden Hall.
– Σε πολύ σύντομο διάστημα, όπως διαβεβαίωσε ο Κ. Μητρόπουλος θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για μεγάλη έκταση 490 στρεμμάτων στην Κασσιώπη Κέρκυρας η οποία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι βρίσκεται κοντά στο κτήμα Ρότσιλντ και προορίζεται για ανάπτυξη συγκροτήματος με έμφαση σε παραθεριστικές κατοικίες και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.
– 29 ακίνητα που προορίζονται για αξιοποίηση με τη μέθοδο του sale and lease back οδεύουν σε διαγωνισμό.
– Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε τους διαγωνισμούς των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή ενδιαφέροντος την 22α Μαρτίου.
– Σε λιγότερο από δύο μήνες πρόκειται να γίνει ο διαγωνισμός για τα Ελληνικά Πετρέλαια.
– Ακολουθούν οι διαγωνισμοί για ΟΔΙΕ, ΟΠΑΠ και ΛΑΡΚΟ, με την τελευταία να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες, κατά τα λεγόμενα του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.
-Τη στιγμή αυτή, επίσης ετοιμάζεται η β’ φάση για τον διαγωνισμό των κρατικών λαχείων.
– Δώδεκα λιμάνια, μαρίνες και 39 αεροδρόμια είναι στον σχεδιασμό του ταμείου.
– Όσον αφορά την αποκρατικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο Κ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι δεν θα γίνει καμία κίνηση πριν οριστικοποιηθεί η ανακεφαλαίωση του τραπεζικού συστήματος.
– Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τομέας αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και των φωτοβολταϊκών, δεδομένου ότι η χώρα μπορεί να στηρίξει παραγωγή άνω των 5 GW.
– Τομέας με ενδιαφέρον, που όμως φαντάζει επενδυτικά δύσκολος είναι αυτός των παραθεριστικών κατοικιών (vacation homes), καθώς υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από την Ισπανία, την Πορτογαλία και τηνΑμερική.