Επιλογή Σελίδας

Επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορευθεί ο ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρομπέρτο Μπενίνι. 

Σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Απριλίου ο ιταλός ηθοποιός θα τιμηθεί για την καλλιτεχνική του διαδρομή και το πρωτοποριακό εκφραστικό πνεύμα.

Την εκδήλωση θα προσφωνήσουν ο πρόεδρος του τμήματος Φοίβος Γκικόπουλος και ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία του ηθοποιού με θέμα «Δάντης, Θεία Κωμωδία. Ερμηνεία και σχόλια στο ΧΙ Άσμα της Κόλασης».

Η ιδιαίτερη σχέση του ηθοποιού με την «Θεία Κωμωδία» και τον Δάντη τον οδηγεί σε σειρά διαλέξεων σε διάφορα πανεπιστήμια στον κόσμο, όπου απαγγέλλει από μνήμης ολόκληρες ωδές του ποιήματος. Από αυτή του την προσήλωση γεννήθηκε το θεατρικό – ποιητικό θέαμα «Tutto Dante», ένα είδος ταξιδιού που κινείται από στιγμές καθαρά κωμικές σε στιγμές ύψιστης ποίησης. 

Η πρώτη παρουσίαση, εξάλλου, έγινε στο ρωμαϊκό θέατρο της Πάτρας, τον Ιούνιο του 2006, όπου ο Μπενίνι απήγγειλε και ανέλυσε την ωδή του Οδυσσέα, το XXVI τραγούδι της Κόλασης, και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

error: Content is protected !!