Επιλογή Σελίδας
Σε νέα παράταση, από τρεις έως έξι μήνες, για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων προσανατολίζεται το ΥΠΕΚΑ.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, όπως αναφέρει “Η Εφημερίδα των Συντακτών”, πρόκειται να προωθηθεί ως τις 20 του μηνός καθώς στο τέλος Ιανουαρίου λήγει η πέμπτη προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιεύματος, η παράταση θα συνοδεύεται με καινούργια, αυτή τη φορά θεσμικά, κίνητρα για την προσέλκυση περισσότερων ενδιαφερομένων, καθώς οι πρόσφατες οικονομικές διευκολύνσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στα δημόσια ταμεία. To υπουργείο έχει προωθήσει την παροχή πρόσθετης έκπτωσης 10% σε όσους ιδιοκτήτες καταθέσουν ώς τις 31 του μήνα το
30% του οφειλόμενου προστίμου. Επιπλέον θα έχουν το δικαίωμα να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές κλπ.) πριν από την αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής. 

Στόχος του υπουργείου είναι να δοθεί οριστικά τέλος σε υποθέσεις με μικροαυθαιρεσίες, ενώ σύμφωνα με όσα έχουν έρθει μέχρι σήμερα στο φως της δημοσιότητας, δεν τίθεται θέμα νομιμοποίησης για τις βαριές περιπτώσεις αυθαιρέτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν διαθέτουν καμία άδεια δόμησης. 

Συγκεκριμένα, το υπουργείο ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών και σε γενικευμένη ρύθμιση των αυθαιρέτων, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης με πληρωμή προστίμων (αναλόγως και του μεγέθους της κάθε αυθαιρεσίας).

Οσον αφορά την κατηγοριοποίηση των πολεοδομικών παραβάσεων, εκεί σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχουν οι “μικρές” παραβάσεις όπως η αλλαγή χρήσης ενός δωματίου, οι “μέτριες” όπως υπερβάσεις στην άδεια και αλλαγές χρήσεις σε ολόκληρα ακίνητα που όμως έχουν νόμιμη άδεια και οι “μεγάλες” όπως οι εξολοκλήρου αυθαίρετες κατασκευές που έγιναν χωρίς οικοδομική άδεια.

Σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης “Κατευθυνόμαστε σε μία προσπάθεια να επιλύσουμε όσο πιο οριστικά γίνεται το ζήτημα των αυθαιρέτων” και υποστήριξε πως “δεν θα αδικηθεί κανένας”.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ανεβάσει τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες σε κτίσματα (προφανώς όχι μόνο τις εξολοκλήρου αυθαίρετες κατασκευές αλλά και τις μικρές αυθαιρεσίες που υπάρχουν σε κάθε ακίνητο), στον αριθμό των 5.000.000.

error: Content is protected !!