Ειδικές ρυθμίσεις για αυθαίρετους οικισμούς που πολεοδομήθηκαν σε δάση και δασικές περιοχές προανήγγειλε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, χωρίς όμως να ανακοινώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ή περιοχές. Ο υπουργός τόνισε ότι «θα πρέπει να δούμε το θέμα ρεαλιστικά, πρέπει να προστατευθούν τα πραγματικά δάση και οι δασικές εκτάσεις και όχι οι εκτάσεις που ‘φαντασιωνόμαστε ως δάση’».
Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναζητεί μια λύση για τους αυθαίρετους οικισμούς, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να δοθεί πριν από την κύρωση των δασικών χαρτών. Λόγω του Συντάγματος, τα περιθώρια παρεμβάσεων είναι περιορισμένα, ωστόσο όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου μέσα από τη νομοθεσία για τους δασικούς χάρτες δίνεται η δυνατότητα για σημειακές παρεμβάσεις σε περιοχές που πολεοδομήθηκαν με ευθύνη της διοίκησης, όπως ο Αγ. Στέφανος, η Ανθούσα, η Νέα Μάκρη.
Αυθαίρετα
Όσον αφορά στις αυθαίρετες κατασκευές εντός δασικών εκτάσεων, ο υπουργός τόνισε ότι ο ιδιοκτήτης αναλαμβάνει το ρίσκο της δήλωσης του ακινήτου, αλλά σε περίπτωση που οι δασικοί χάρτες υποδείξουν ότι έχει δομηθεί εντός δασικής περιοχής τότε θα κριθεί κατεδαφιστέο. Εν τω μεταξύ, με καθυστέρηση 35 ετών, κυρώθηκαν οι πρώτοι δασικοί χάρτες της χώρας σε Ανθεια Εβρου και Ξηριά Καβάλας και αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα το ίδιο να γίνει και στα Λεχαινά Ηλείας.
Πάντως, στην Αττική όλα προχωρούν με ρυθμό χελώνας. Η διαδικασία για την κύρωση των δασικών χαρτών σε Μαραθώνα, Νέα και Παλαιά Πεντέλη παρουσιάζει καθυστέρηση, αφού κατά το στάδιο των αντιρρήσεων προέκυψαν προβλήματα με επιφάνειες να «πέφτουν» η μία πάνω στην άλλη. Για το λόγο αυτό, οι 3.000 αντιρρήσεις θα πρέπει να εξεταστούν μια προς μια. Η κύρωσή τους αναμένεται στις αρχές του έτους, ενώ το ίδιο διάστημα αναμένεται να γίνει και η ανάρτηση των δασικών χαρτών της Κηφισιάς, της Δροσιάς, της Φυλής και της Σταμάτας. Προανήγγειλε ακόμη νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της δασικής νομοθεσίας, καθώς και ειδική ρύθμιση για τους δασικούς συνεταιρισμούς, ενώ πρόσθεσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιώτες για την αξιοποίηση των δασικών υπολειμμάτων για παραγωγή βιομάζας (π.χ. pellets). Επίσης ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύθηκε ότι θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους για τις παράνομες υλοτομίες που σημειώνονται τελευταία.
Πηγή: Greek Money