Επιλογή Σελίδας

20160302_Data_article

Κοντεύουν τρία χρόνια από τις αποκαλύψεις του Edward Snowden σχετικά µε το γεγονός ότι οι αρχές των ΗΠΑ είχαν απευθείας πρόσβαση στους servers τεχνολογικών κολοσσών όπως οι Apple, Google και Facebook, και ταυτόχρονα τη δυνατότητα να αντλούν δεδοµένα χρηστών σχετικά µε τις online δραστηριότητές τους και την αλληλογραφία τους. Μετά τον αρχικό ντόρο που προκλήθηκε και τη φυγή τού Snowden, το περίφηµο πρόγραµµα PRISM χάθηκε από τις πρώτες γραµµές της επικαιρότητας, αλλά η µάχη [ή θέατρο;] εταιρειών και κυβέρνησης στις ΗΠΑ συνεχίζεται, µε µήλο της έριδος τα προσωπικά µας δεδοµένα.

Το PRISM, το οποίο λήγει τον Δεκέµβριο του 2017, επανέρχεται στο προσκήνιο, αφού η Δικαστική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων προγραµµάτισε µία συνάντηση για τις αρχές Φεβρουαρίου, µε θέµα τον νόµο περί παρακολούθησης των πολιτών για τον περιορισµό της τροµοκρατίας.

Μία τέτοια συνάντηση στο Κογκρέσο, που εµπεριέχει θέµατα ατοµικών ελευθεριών και ποινικού δικαίου, καθώς και κατηγορίες εναντίων του κράτους, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αλλά οι συµµετέχοντες δεν ανακοινώθηκαν, όπως συνηθίζεται. Λίγες ηµέρες πριν τη συνεδρίαση, 25 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωµάτων ζήτησαν από τον Δικαστή να τηρηθούν οι περσινές υποσχέσεις, σχετικά µε την ανοιχτή ακρόαση [και πιθανώς συµµετοχή] της διαδικασίας. Οι οργανώσεις στέκονται ιδιαίτερα στο άρθρο 702 της νοµοθετικής πράξης, που επιτρέπει στην NSA, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, να έχει πρόσβαση απευθείας µέσω των υποδοµών του Internet σε κλήσεις, µηνύµατα και γενικότερα την online δραστηριότητα µη Αµερικανών πολιτών, συλλέγοντας και µεταδεδοµένα –τα οποία συχνά αποδεικνύονται πιο χρήσιµα ακόµη κι από τα δεδοµένα.

Οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν από τη διαρροή του Snowden έδειξαν πως οι τεχνολογικές εταιρείες συνεργάστηκαν στο πρόγραµµα PRISM, αν και αρκετές επισήµως αρνήθηκαν πως γνώριζαν την ύπαρξή του ή ότι συναίνεσαν. Φυσικά, όλες οι εταιρείες θέλουν να φαίνονται καλές στους καταναλωτές-χρήστες, αφού ερίζουν για την προτίµησή µας και τη χρήση των υπηρεσιών τους, από τις οποίες έχουν κέρδος αξιοποιώντας, ως γνωστό, τα δεδοµένα µας για πωλήσεις είτε δικών τους είτε τρίτων προϊόντων µέσα από τις πλατφόρµες τους.

Όπως και να ’χει, οι εξελίξεις δροµολογούνται από τις ΗΠΑ και επηρεάζουν τον παγκόσµιο πληθυσµό, αφού οι τάσεις του cloud computing και του social networking, που αφορά σε απλούς πολίτες αλλά και σε εταιρείες, βασίζεται σε servers και κυρίως σε εταιρείες που έχουν έδρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το “PRISM2”, έχουµε αρκετό δρόµο και ίντριγκες. Είτε για λόγους ασφαλείας [έχουµε και το θέµα του ISIS τώρα…] είτε για εµπορικούς, τα δεδοµένα µας είναι πολύτιµα και όλοι ερίζουν για αυτά.

Του Γιάννη Τζώρτζου

πηγή: www.capital.gr

error: Content is protected !!