Επιλογή Σελίδας

Πραγματοποιήθηκε το επενδυτικό φόρουμ και διεθνές συνέδριο «Η συμβολή των Επιχειρηματικών Αγγέλων στη δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών στην Ευρώπη», υπό τη διοργάνωση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ) και του Κέντρου Επιχείρησης και Καινοτομίας Αττικής (BIC Αττικής), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Μέτρα για την Επιτάχυνση της Δραστηριότητας των Επιχειρηματικών Αγγέλων στο Χώρο της Μεσογείου (MACC-BAM)», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση / ΕΤΠΑ.

Τη διήμερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, 17 & 18 Σεπτεμβρίου 2012, στο ξενοδοχείο TITANIA, παρακολούθησαν πάνω από 300 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι υπουργείων, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, φορέων, επιμελητηρίων, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και κυρίως επιχειρηματίες, υφιστάμενοι αλλά και «εκκολαπτόμενοι».

Βασικός στόχος του επενδυτικού Forum ήταν η διάχυση του θεσμού των Επιχειρηματικών Αγγέλων στη χώρα μας, καθώς επίσης να γίνει μια πρώτη προσπάθεια δικτύωσης των επιχειρηματιών ή δυνητικών επιχειρηματιών με Επιχειρηματικούς Αγγέλους/υποψήφιους επενδυτές, καθώς και με εκπροσώπους εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων («elevator pitch»).

Παρουσιάστηκαν 36 επιχειρηματικά σχέδια -αριθμός ρεκόρ- αν αναλογιστεί κανείς πως στην Ελλάδα δεν υπήρχε έως σήμερα γνώση για τoν θεσμό των επιχειρηματικών αγγέλων.

Στο δεύτερο μέρος του φόρουμ έλαβαν χώρα 20 κατ΄ιδίαν συζητήσεις, κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι προοπτικές χρηματοδότησης των σχεδίων για τα οποία υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου άνοιξε με χαιρετισμό η Γενική Διευθύντρια της ΕΤΕΑΝ ΑΕ, κ. Α. Αυγερινού, η οποία επεσήμανε τρόπους για την επιτυχή εφαρμογή του θεσμού στην Ελληνική πραγματικότητα, ενώ ακολούθησαν ως κύριοι ομιλητές ο N. Espitalier, Joint Technical Secretariat-MED Programme, η Ε. Σταυρινάκη, Επικεφαλής Διεύθυνσης Ανάπτυξης Εργασιών της ΕΤΕΑΝ ΑΕ, ο Μ. Καβαρνός, Υπεύθυνος Τομέα Προγραμματισμού & Ανάληψης ΄Εργων/ Σχεδιασμού Προϊόντων & Μάρκετινγκ, ΕΤΕΑΝ ΑΕ, ο T.M. Caotorta, Γενικός Γραμματέας, IBAN (Ιταλία), ο J.L. Leloir, Επικεφαλής Διεύθυνσης Διεθνούς Τεχνικής Υποστήριξης, OSEO (Γαλλία), ο J.C. Pelanchon, Περιφέρεια Alpes Coted’Azur (Γαλλία), ο C. Tschaine, Περιφέρεια Alpes Cote d’Azur (Γαλλία), ο Δ. Καρύδης, Διευθυντής Τεχνολογίας, BIC Αττικής και ο Φ .Γεωργόπουλος, Οικονομικός Αναλυτής, ΕΤΕΑΝ ΑΕ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ως ομιλητές: ο Προϊστάμενος Επικοινωνίας/ Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Περουλάκης, o Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Στήριξης Βιομηχανίας, Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δ. Τσαγκρής, το Μέλος Δ.Σ. ETEAN AE & Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Ventures, κ. Γ. Παπαδόπουλος, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΝΕΟ, κ. Ν. Χαριτάκης, ο Πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Χ. Χατζόπουλος, ο Πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Ι. Τσαμίχας, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων, κ. Β. Τακάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Piraeus Equity Advisors Ltd, κ. Λ. Πηλίτσης, ο Γενικός Διευθυντής του BIC Αττικής, κ. Κ. Γαγλίας και ο Πρόεδρος της ΟΕΣΥΝΕ, κ. Α. Στεφανίδης.

Αυτό που επεσήμανε η πλειονότητα των συνέδρων ήταν το τεράστιο ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση άμεσα και άλλων ανάλογων εκδηλώσεων και αφετέρου το ότι ήταν η πρώτη «συντεταγμένη» προσπάθεια ενός δημόσιου φορέα (ΕΤΕΑΝ) να φέρει σε επαφή επενδυτές με επιχειρηματίες, έτσι ώστε να βρεθούν νέοι τρόποι χρηματοδότησης των επιχειρήσεων όπως οι επιχειρηματικοί άγγελοι, οι οποίοι είναι επενδυτές που επενδύουν χρήματα και διαθέτουν χρόνο, εμπειρία και τεχνογνωσία, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προοπτικές ανάπτυξης.

Η ΕΤΕΑΝ ΑΕ, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για στήριξη νέων τρόπων χρηματοδότησης, περισσότερη διαφάνεια και καλύτερη πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις, λειτουργεί Γραφείο Υποστήριξης Επιχειρηματικών Αγγέλων, ανοιχτό στο ευρύτερο κοινό.

error: Content is protected !!