Επιλογή Σελίδας

Έργο-πιλότος για την ανάπτυξη παρόμοιων επενδυτικών έργων σ’ όλη τη χώρα, μέσω σύμπραξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αποτελεί ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός, που αναμένεται να προκηρυχθεί από το δήμο Νάουσας για την αξιοποίηση και επέκταση του χιονοδρομικού κέντρου των «3-5 Πηγαδιών», που περιλαμβάνεται σε μία αχανή έκταση συνολικά 71.600 στρεμμάτων. Στα 26,6 εκατ. ευρώ η επένδυση που θα δημιουργήσει 135 μόνιμες θέσεις εργασίας και 300 προσωρινές.

Την προηγούμενη εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τη διενέργεια του διαγωνισμού, ενώ έγινε εκτενής παρουσίαση της επένδυσης, η οποία προϋπολογίζεται για την περίοδο της κατασκευής σε περίπου 26,6 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), από τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Ν. Μαντζούφα. Εκπρόσωποι της κοινοπραξίας εταιριών, «Kantor-Dromos», οι οποίοι αποτελούν τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο του δήμου Νάουσας, παρουσίασαν το αναπτυξιακό πλάνο, που περιλαμβάνει πλήρη αναβάθμιση και επέκταση των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού, καθώς και του εξοπλισμού του. Ακόμη θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις φιλοξενίας, ικανές να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αθλητικού και του προπονητικού τουρισμού, αφού παράλληλα προβλέπεται να κατασκευαστεί αθλητικό κέντρο διεθνών προδιαγραφών.

Σε 36 μήνες
Το χιονοδρομικό κέντρο των «3-5 Πηγαδιών» θα μπορεί να εξυπηρετεί πάνω από 4.300 χιονοδρόμους ημερησίως και το σύνολο του έργου εκτιμάται ότι μπορεί να αποπερατωθεί σε 36 μήνες με 135 μόνιμες νέες θέσεις εργασίας και 300 κατά τη διάρκεια της περιόδου υλοποίησης. Η έναρξη του project τοποθετείται το 2013, ενώ μέχρι το τέλος του 2012 η υφιστάμενη δημοτική επιχείρηση, η οποία διαχειρίζεται το χιονοδρομικό κέντρο, θα διαλυθεί και οι υπάλληλοί της, που πληρούν τις προϋποθέσεις, θα μεταταγούν στο προσωπικό του δήμου Νάουσας.

Τα ανταποδοτικά οφέλη από την εκμετάλλευση για 37 έτη του συνόλου των εγκαταστάσεων αναμένεται ότι θα είναι σημαντικά όχι μόνο σε επίπεδο αντιμισθίων και εσόδων (ο δήμος Νάουσας θα λαμβάνει ετήσιο μίσθωμα 150.000 ευρώ και 220.000 ευρώ από τα τέλη των εστιατορίων και των ξενοδοχείων αντίστοιχα), αλλά και εξαιτίας των «δορυφορικών» και πολλαπλασιαστικών ευεργετικών επιπτώσεων από την επένδυση.

Δημήτρης Διαμαντίδης

error: Content is protected !!