Επιλογή Σελίδας
Οι μαθητές του λυκείου του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο μίας τυπικής αρχαίας ελληνικής κατοικίας. Στο σπίτι αυτό κατάφεραν να αναπαραστήσουν τους χώρους αλλά και τα συνήθη αντικείμενα της καθημερινής ζωής σε μία εικονική περιήγηση.

Συγκεκριμένα η σχεδιαστική ομάδα των μαθητών της Α΄ Λυκείου, άντλησε πληροφορίες για τις κατοικίες από βιβλιογραφία και περιγραφές για τις συνοικίες της Δήλου, της Πριήνης, της Ολύνθου, αλλά και της Πέλλας που έχουν έρθει στο φως από ανασκαφές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πληροφορικής τους σχολείου και επιβλέπων της ομάδας εργασίας, οι μαθητές χρησιμοποίησαν το Google SketchUp, ένα πρόγραμμα δημιουργίας τρισδιάστατων μοντέλων. 

Στην τρισδιάστατη μοντελοποίησή της, μία τυπική αρχαιοελληνική κατοικία με τους κύριους χώρους της, αποτελείται από το αίθριο, τον ανδρώνα, τις κρεβατοκάμαρες, τις αποθήκες, την κουζίνα, καθώς και ένα εργαστήριο πήλινων αγγείων.

Σημειώνεται, ότι ο προσανατολισμός του σπιτιού ήταν προς το νότο, όπως περιγράφεται από τον Ξενοφώντα και τον Αριστοτέλη, προκειμένου, η αυλή, τα βόρεια δωμάτια να εκμεταλλεύονται το μέγιστο του φυσικού φωτός το χειμώνα και να αποφεύγουν τον πολύ ήλιο το καλοκαίρι, όταν αυτός βρίσκεται πολύ ψηλά.

Επίσης, φαίνεται ότι τα αρχαία σπίτια, της κλασικής εποχής, είχαν και δεύτερο όροφο, όπως αποκαλύπτεται από τα κείμενα.

Σχετικά με τα υλικά κατασκευής, αυτά ήταν η πέτρα με συνδετικό πηλόχωμα, ενώ οι επιφάνειες των τοίχων καλύπτονταν από λευκό ή χρωματιστό ασβεστοκονίαμα.

error: Content is protected !!