Επιλογή Σελίδας
Το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την επέκτασή τους σε όλη την χώρα, προανήγγειλε η κυβέρνηση, μέσω του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάννη, ο οποίος δήλωσε χθες ότι “οι εμπορικές τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της κρίσης και έχουν αρχίσει να πλησιάζουν τις αντικειμενικές”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών προβλέπεται στο μνημόνιο, γεγονός που σημαίνει ότι η μη εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ωστόσο, την ίδια ώρα η αγορά πλέον έχει εξομοιώση τις αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές και δεν βρίσκεται πλέον στα επίπεδα του 2009, όταν και είχε συμφωνηθεί η σταδιακή αύξησή τους. 

Σήμερα, η κτηματαγορά είναι “χτυπημένη” από την οικονομική κρίση και έχει οδηγηθεί σε πραγματική καθίζηση ενώ οι αγοραπωλησίες ακινήτων είναι σχεδόν ανύπαρκτες και όσες γίνονται πραγματοποιούνται κοντά ή και κάτω από τις αντικειμενικές τιμές. Μία ενδεχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, θα έδινε και το “τελειωτικό” χτύπημα στην αγορά, σύμφωνα με στελέχη της κτηματαγοράς.

Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά ανεξαρτήτως της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών βασικός στόχος παράμενει η ένταξη σε αυτό όλων ανεξαιρέτως των γεωγραφικών περιοχών.

error: Content is protected !!