Επιλογή Σελίδας

Νέα έννοια στα «δενδρόσπιτα» έχουν αρχίσει να δίνουν οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες, σχεδιάζοντας κατοικίες που όχι μόνο δεν θυμίζουν τα κλασικά παιδικά καταφύγια, αλλά δεν έχουν να ζηλέψουν και τίποτα από τις μοντέρνες αρχιτεκτονικές κατασκευές. Αντιθέτως, προσφέρουν όλες τις ανέσεις και την ανεκτίμητης αξίας επαφή με τη φύση.

Μπορεί να είναι «σκαρφαλωμένα» πάνω στα δέντρα, όμως διαθέτουν φως, νερό, θέρμανση, μοντέρνα διακόσμηση, ακόμη και τζακούζι. Όσο για τις ελεύθερες ώρες των ενοίκων τους, προσφέρουν τσουλήθρες, παρατηρητήριο για την «κατασκοπεία» των άγριων ζώων καθώς και δυνατότητα ziplining (κρεμαστή βόλτα πάνω σε σύρμα που συνδέει δύο δέντρα).

Πολλά από τα ξύλινα… ρετιρέ που βρίσκει κανείς στην Αμερική φέρουν την υπογραφή του αρχιτέκτονα Πιτ Νέλσον, ο οποίος μάλιστα έχει γράψει και αρκετά βιβλία για τη σχετική τάση. 

Συνήθως επιλέγει τους κορμούς των κέδρων, επειδή είναι μεγάλοι και άοσμοι. Για τη διακόσμηση των κατοικιών προτιμάει φυσικά υλικά που συμφωνούν με το εν λόγω lifestyle, ενώ τοποθετεί και πολλούς καθρέφτες για την αντανάκλαση του φωτός. 

Όπως εξηγεί ο Αμερικανός αρχιτέκτονας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι κατασκευής των σπιτιών αυτών. Ορισμένα υποστηρίζονται από στύλους, με αποτέλεσμα τα δέντρα να μη σηκώνουν το βάρος των υλικών τους, ενώ άλλα στερεώνονται με ειδικά συρματόσκοινα.

Στην Ευρώπη και την Αμερική τα δενδρόσπιτα χρησιμοποιούνται κυρίως ως χώροι ψυχαγωγίας, εργαστήρια ή στούντιο, όμως γίνονται όλο και πιο δημοφιλή χάρη στην καλύτερη τεχνολογία και τα βελτιωμένα υλικά που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές καθώς και το αυξημένο ενδιαφέρον για τον «πράσινο» τρόπο ζωής. 

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο «Treehotel» που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στη Σουηδία. Βρίσκεται σαράντα μίλια νότια του Αρκτικού Κύκλου και είναι σχεδόν αόρατο ανάμεσα στους κορμούς των δέντρων αφού περιβάλλεται από τοίχους-καθρέφτες. 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στην ιστοσελίδα αυτού του ιδιαίτερου ξενοδοχείου που προσφέρει πέντε μοναδικά δενδροδωμάτια, «πολλά ξενοδοχεία προσφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στη φύση, αλλά μόνο αυτό τους επιτρέπει να εξαφανιστούν μέσα της».

error: Content is protected !!