Επιλογή Σελίδας

Για άλλη μια φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας έρχεται να βάλει φωτιές σε εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, αλλά και στο κράτος. Οι ανώτατοι δικαστές τώρα εξαπέλυσαν βόμβα κατά της διαδικασίας τακτοποίησης των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς έκριναν ότι δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα τα οποία στηρίζονται σε ιδιωτικά έγγραφα ή υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών τους. 

Το ΣτΕ βάζει φρένο στη διαδικασία για τα κτίσματα εκείνα για τα οποία δεν μπορεί να αποδειχθεί αποκλειστικά και μόνο με αεροφωτογραφίες ή με δημόσια έγγραφα, ότι είχαν κτιστεί (τουλάχιστον ο σκελετός τους) μέχρι τις 28-7-11 (οπότε άρχισε να ισχύει ο ν. 4014/11 για την «τακτοποίησή» τους.

Οι δικαστές μπλοκάρουν όλες τις διαδικασίες και διατάξεις που επέτρεπαν στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να αποδείξουν ότι τα έκτισαν πριν τις 28-7-11, χρησιμοποιώντας ακόμα και ιδιωτικά έγγραφα, υπεύθυνη δήλωσή τους ή σχετική έκθεση μηχανικού. 

Ετσι, από εδώ και στος εξής δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες τακτοποίησης αν ο ιδιοκτήτης καταθέτει ιδιωτικά έγγραφα. Όλες οι αιτήσεις που δεν στηρίζονται σε αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα, μένουν «στον αέρα» και δεν επιτρέπεται να υποβληθούν ή να ελεγχθούν καν, ενώ η Ολομέλεια ΣτΕ θα συνέλθει τον Ιούνιο για να κρίνει τη συνταγματικότητα του όλου νομοθετικού πλαισίου για τα αυθαίρετα.

Το ΣτΕ επίσης αφήνει αιχμές κατά του ΥΠΕΚΑ για τις συνεχείς παρατάσεις που δίνεται στη διαδικασία εκφράζοντας φόβους ότι νέα γενιά αυθαιρέτων πάει να δημιουργηθεί. Επίσης, οι δικαστές ασχολήθηκαν πολύ και με τις καταγγελίες ότι κάποιοι ιδιοκτήτες έκτισαν μετά τις 28 Ιουλίου αλλά κατέθεσαν έγγραφα για προγενέστερη ύπαρξη του ακινήτου.

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι μόνο για τα μελλοντικά ακίνητα, αλλά εκφράζεται προβληματισμός για το τι θα γίνει με τις 300.000 αιτήσεις που ήδη έχουν κατατεθεί και το δημόσιο έχει εισπράξει περί τα 400 εκατ. Οι αιτήσεις αυτές έγιναν χωρίς αεροφωτογραφίες και με ιδιωτικά έγγραφα οι περισσότερες, οπότε γεννάται το ερώτημα αν θα «παγώσουν» κι αυτά και οι ιδιοκτήτες θα βρεθούν στον αέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΥΠΕΚΑ πλήρωσε χιλιάδες ευρώ για να έχει αεροφωτογραφίες μόνο από Ρόδο, Μύκονο και Σαντορίνη.

Εν τω μεταξύ, στη Βουλή προκλήθηκε σοβαρό επεισόδιο όταν ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Ν. Σηφουνάκης, επιχείρησε να περάσει τροπολογία η οποία επέτρεπε μειωμένο πρόστιμο στο 20% του συνόλου, όχι μόνο στους μειονοτικούς της Θράκης αλλά σε όλους τους ιδιοκτήτες σε Ξάνθη και Ροδόπη. Οι έντονες αντιδράσεις βουλευτών που τον κατήγγειλαν για ρουσφέτι, ανάγκασαν τον κ. Σηφουνάκη να αποσύρει την τροπολογία.

error: Content is protected !!