Επιλογή Σελίδας

2014realcyprus

Αύξηση συναλλαγών για αγορές κατοικιών κατά 20% αναμένεται να καταγράψει κατά το 2014 η αγορά της Κύπρου, παρότι η χώρα παραμένει σε αυστηρό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής σε συνεργασία με τους δανειστές της (Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ). Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, σχετική ανάλυση της Δανός & Συνεργάτες/BNP Paribas Real Estate, σύμφωνα με την οποία ο συνολικός αριθμός των αγοραπωλησιών σημείωσε ετήσια αύξηση της τάξης του 65,1% για το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Η αύξηση των αγορών από Κύπριους άγγιξε το 80,6%, ενώ η αντίστοιχη άνοδος μεταξύ των ξένων αγοραστών ήταν της τάξεως του 33,2%. Ολες οι περιοχές σημείωσαν ετήσια αύξηση, με τη Λευκωσία να έχει τη μεγαλύτερη με 130%, συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Ωστόσο, η ανάκαμψη των αγοραπωλησιών από το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδό τους είναι ένα από τα λίγα θετικά στοιχεία της αγοράς της χώρας, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να υποχωρούν και η προσφορά ακινήτων και γης ενισχύεται. Ταυτόχρονα, η ανεργία παρέμεινε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο κατά το τρίτο τρίμηνο και σταθεροποιήθηκε σε 17%-18%. Ετσι, η Δανός & Συνεργάτες/BNP Paribas Real Estate εκτιμά ότι η μείωση της τοπικής αγοραστικής δύναμης θα συνεχίσει να πιέζει τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η ανάκαμψη το 2015 θα είναι συγκρατημένη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κατά το δεύτερο τρίμηνο οι τιμές υποχώρησαν κατά 2% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφοντας τάση επιβράδυνσης της κάμψης, καθώς ήταν το χαμηλότερο ποσοστό μείωσης των τελευταίων πέντε τριμήνων (από το πρώτο τρίμηνο του 2013). Σε περιφερειακό επίπεδο, η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση των τιμών των διαμερισμάτων καταγράφηκε στην Αμμόχωστο (4,5%), ενώ η Λευκωσία είχε τη μικρότερη μείωση (1,4%). Στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 2,1% και 3,0%, αντίστοιχα. Στην περιοχή της Πάφου οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 2,8%.

Σε ετήσια βάση πάντως, δηλαδή σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013, ο δείκτης τιμών των κατοικιών μειώθηκε κατά 9,1%. Οι τιμές των διαμερισμάτων στις περιοχές της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Πάφου μειώθηκαν κατά 8,5%, 9,2% και 6,9% αντίστοιχα, ενώ στη Λάρνακα η πτώση άγγιξε το 13,2% και στην Αμμόχωστο το 6,4%. Οπως αναφέρει η Δανός/ΒΝP Paribas Real Estate, οι τιμές πώλησης ενός νεόδμητου διαμερίσματος στη Λευκωσία κοστίζει από 1.300 έως 2.300 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Λάρνακα το αντίστοιχο κόστος ξεκινά από τα 1.000 ευρώ/τ.μ. για δευτερεύουσες τοποθεσίες και μπορεί να ανέλθει έως τις 3.000 ευρώ/τ.μ. για προνομιακά σημεία της πόλης.

πηγή: kathimerini.gr

error: Content is protected !!