Επιλογή Σελίδας

Νέα δράση, με τίτλο “Αρχαϊκά Χρώματα”, ξεκίνησε από την 1η Αυγούστου -και για τους επόμενους 12 μήνες- το Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο θα κάνει και έρευνα για την μοναδική συλλογή των αρχαϊκών αγαλμάτων του που σώζουν, λίγο ή πολύ, τα χρώματά τους.

“Το χρώμα είναι ένα παιχνίδι απορρόφησης και αντανάκλασης”, είπε ο πρόεδρος του Μουσείου Δημ. Παντερμαλής σε συνέντευξη τύπου. Ο κ. Παντερμαλής ανέφερε πως “η έως τώρα επιστημονική έρευνα για το χρώμα στα αρχαία γλυπτά έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και έχει οδηγήσει σε εκπληκτικά συμπεράσματα που αναίρεσαν σε μεγάλο βαθμό στερεότυπες παραδοχές για την αρχαία γλυπτική. Το χρώμα αποδεικνύεται ότι αποτέλεσε όχι στοιχείο απλής διακόσμησης, αλλά προστιθέμενη αισθητική ποιότητα του γλυπτού. Τα τέσσερα βασικά χρώματα των αρχαίων, το λευκό, το μαύρο, το κόκκινο και η ώχρα θεωρήθηκαν από τους Πυθαγορείους ότι σχετίζονται με τα τέσσερα πρωταρχικά στοιχεία της Κοσμογονίας: τον αέρα, το νερό, τη φωτιά και την γη”.

Η νέα μουσειακή δράση για τα “Αρχαϊκά Χρώματα” βασίζεται σε πολύ προσεκτική παρατήρηση, σε φασματοσκοπικές αναλύσεις, σε ειδική φωτογράφιση, σε προσπάθειες αναπαραγωγής των αρχαίων χρωμάτων και εφαρμογή τους σε παριανό μάρμαρο και, φυσικά, στην αναζήτηση πολύτιμων πληροφοριών από τις γραπτές πηγές για τα χρώματα. Τα ξεκάθαρα, κορεσμένα χρώματα των αγαλμάτων πάνω στα φωτεινά ενδύματα και τα τρυφερά σώματα, σε συνδυασμό με τα πλούσια κοσμήματα, συχνά από μέταλλο, και τους περίτεχνους βοστρύχους της κόμης δημιουργούσαν μία ιδιαίτερη αισθητική χαρά κάνοντας τα αρχαϊκά αγάλματα να είναι για τους ανθρώπους της εποχής “θαύμα ιδέσθαι”. Στο Μουσείο θα πραγματοποιούνται θεματικές παρουσιάσεις με τίτλο “Αρχαϊκά Χρώματα” από τους αρχαιολόγους-φροντιστές, με πλούσιο οπτικό υλικό, οι οποίες θα διεξάγονται στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Από την 1η Αυγούστου, οι παρουσιάσεις πραγματοποιούνται καθημερινά στις 12 το μεσημέρι στα αγγλικά και στη 1 μ.μ. στα ελληνικά.

error: Content is protected !!