Επιλογή Σελίδας

678 μοναδικά αντικείμενα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και από τα μουσεία και τις Εφορίες Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδος ταξίδεψαν στο Παρίσι και εκτίθενται για πρώτη φορά στο Λούβρο.

Την έκθεση Αρχαία Μακεδονία – Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ολοκληρώνουν άλλα 350 περίπου αντικείμενα από τις συλλογές του Λούβρου, που ταξινομήθηκαν μαζί με τα αντικείμενα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης σε εννέα ενότητες και σε έκταση1.100 τ.μ.

Η έκθεση, που προετοιμαζόταν συστηματικά δύο ολόκληρα χρόνια, περιλαμβάνει ποικίλα αντικείμενα (κεραμικά, λίθινα, πήλινα, μεταλλικά) και καλύπτει όλες τις κατηγορίες αρχαιολογικών και ιστορικών τεκμηρίων για τον πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας.Τα περισσότερα εκθέματα προέρχονται από τα μεγάλα κέντρα του μακεδονικού βασιλείου (Αιγές, Πέλλα, Δίον), αλλά και από πόλεις, οικισμούς και νεκροταφεία σε όλη την έκτασή του.

Ορισμένα από τα αντικείμενα που επιλέχθηκαν έχουν ήδη παρουσιαστεί σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, ενώ άλλα παρουσιάζονται πρώτη φορά, καθώς προέρχονται από σχετικά πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες.

Σημαντική πρωτοτυπία της έκθεσης είναι το γεγονός ότι θα εκτεθούν αντικείμενα που σήμερα βρίσκονται στο Λούβρο και προέρχονται από περιοχές της Μακεδονίας που ανασκάφησαν από γαλλικές αποστολές πριν από την απελευθέρωσή της. Με αυτό τον τρόπο θα ενοποιηθούν ανασκαφικά σύνολα, τα οποία είχαν χωριστεί το 1917, καθώς άλλα παρέμειναν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και άλλα μεταφέρθηκαν στη Γαλλία. Στόχος είναι να παρουσιαστούν με επιστημονική πληρότητα και σαφήνεια τα αρχαιολογικά και ιστορικά δεδομένα για την Ιστορία και τον πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας.

Η έκθεση παρουσιάζεται στη μεγάλη κεντρική αίθουσα του Λούβρου (1.100 τ.μ.). Αξίζει να ση-μειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που φιλοξενείται σε γαλλικό έδαφος έκθεση που αφορά την Ιστορία και την Αρχαιολογία του βορειοελλαδικού χώρου. Τα έργα συνοδεύονται από αναλυτικό κατάλογο και ταινία μίας ώρας, που δημιούργησε το Τμήμα Ταινιών Τεκμηρίωσης του Λούβρου και παρουσιάζει αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας και αμετακίνητα αντικείμενα.

(13 Οκτωβρίου 2011 – 16 Ιανουαρίου 2012, Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Περισσότερα για τις συλλογές: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μ. Ανδρόνικου 6, Θεσσ

error: Content is protected !!