Επιλογή Σελίδας

image

Εχεις 250.000, είσαι αλλοδαπός εκτός ΕΕ και θέλεις να αποκτήσεις ελληνική υπηκοότητα και να έχεις ελεύθερη πρόσβαση στην Ευρώπη; Επένδυσε στην ελληνική αγορά ακινήτων από τον Μάιο. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα υπογραφούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση που δίνει πενταετή άδεια παραμονής σε όσους ξένους αγοράζουν ακίνητα ή χρονομερίδια μίσθωσης αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Η σημαντική για την αγορά ακινήτων ρύθμιση προβλέπει ότι η παροχή 5ετούς βίζας θα ισχύει για τους υπηκόους τρίτων χωρών και για τα μέλη των οικογενειών τους ενώ θα ανανεώνεται για όσο χρονικό διάστημα έχουν στην κατοχή τους τα ακίνητα. 

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα του real estate από Ρώσους, Κινέζους, και Αραβες οι οποίοι θα μπορούν να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα μας, χωρίς περιορισμό στις επισκέψεις τους και έχοντας ανοικτή μια πύλη για τις χώρες της Σένγκεν, γεγονός που το θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό. 

Με την άδεια παραμονής δε δίνεται και άδεια εγκατάστασης και εργασίας, ούτε υπολογίζονται αυτά τα έτη παραμονής για την απόκτηση ιθαγένειας. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης σε χώρες της ΕΕ αλλά όχι άδεια εργασίας. Οπως τόνισε σε εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης και του Invest in Greece, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, η δυνατότητα έκδοσης άδειας πενταετούς παραμονής θα προσελκύσει επενδυτές που επιθυμούν να επενδύσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece κ. Στέφανος Ησαϊας επεσήμανε ότι έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για επενδύσεις στην τουριστική κατοικίες από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, σημειώνοντας ότι το μέτρο αφορά όλες τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στη χώρα. Ιδιαίτερα θετικό κρίνουν το μέτρο και οι παράγοντες της αγοράς. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτο Παραδιά είναι απαραίτητο να μειωθεί ο φόρος στις μεταβιβάσεις ακινήτων για να επενδύσουν ξένοι στην αγορά.

Οι κτηματομεσίτες, παράλληλα, χαιρετίζουν το μέτρο και ζητούν επίσης μείωση του Φόρου Μεταβίβασης καθώς και μειωμένη φορολογία για αγορά εκτάσεων για κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών ή αγορά ξενοδοχειακών μονάδων. Επίσης, όσοι αποδεδειγμένα αγοράσουν οποιοδήποτε ακίνητο με εισαγωγή χρημάτων από το εξωτερικό να έχουν και αυτοί μειωμένη φορολογία και βέβαια διατηρητέα ακίνητα τα οποία καταστρέφονται στο πέρασμα του χρόνου εάν αγοραστούν ή ανακαινιστούν να απαλλάσσονται για μια δεκαετία από έμμεσους ή άμεσους φόρους. 

Τέλος, οι εταιρείες οι οποίες θέλουν να ασχοληθούν γενικά με τον τουρισμό θα πρέπει να έχουν μειωμένη φορολογία γιατί η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζει ότι ένας από τους μεγαλύτερους πόλους έλξης κεφαλαίων από το εξωτερικό είναι ο τουρισμός.

error: Content is protected !!