Επιλογή Σελίδας

Η αλήθεια είναι ότι το 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών ήταν μια έκπληξη∙ για τους περισσότερους ευχάριστη, για μερικούς δυσάρεστη. Η είδηση διαδόθηκε αστραπιαία στο facebook και τα απανταχού λογοτεχνικού ενδιαφέροντος ιστολόγια. Όσοι διαγωνιζόμενοι είναι δραστήριοι στα κοινωνικά δίκτυα δε δίστασαν να μοιραστούν τον ενθουσιασμό ή την αγωνία τους. Ορισμένοι καχύποπτοι σχολιαστές αντέδρασαν εκφράζοντας αμφιβολίες σχετικά με τη δικαιοσύνη των κριτηρίων επιλογής, τη θέση της ποίησης, της κατεξοχήν ανατρεπτικής μορφής έκφρασης, σε ένα κρατικό διαγωνισμό και η συζήτηση καλά κρατεί ακόμα, προτού καν δούμε τα αποτελέσματα της εκδήλωσης. Ήταν διπλή η έκπληξη λοιπόν εφόσον ένα νεοσύστατο φεστιβάλ λογοτεχνίας κατάφερε να δημιουργήσει ένα παθιασμένο διάλογο μεταξύ νέων δημιουργών και εργαζόμενων στο χώρο του βιβλίου, αποδεικνύοντας έτσι πως το ενδιαφέρον για τη γραφή και την ανάγνωση στην Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από ζωηρό.

Να προσθέσουμε στο διάλογο αυτό πως το ΕΚΕΒΙ εδώ και αρκετούς μήνες έχει ήδη δείξει διαθέσεις να δώσει βήμα έκφρασης τόσο και σε λογοτεχνικά και φιλαναγνωστικά ιστολόγια, συμπεριλαμβάνοντάς τα στην ιστοσελίδα του, όσο και σε συγγραφείς – κυρίως πρωτοεμφανιζόμενους- στους οποίους παραχωρεί το δικό του ιστολόγιό του για δύο εβδομάδες. Το 1ο Φεστιβάλ Λογοτεχνών δείχνει να είναι μια ακόμη κίνηση καλής διάθεσης προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης εξαιρετικές προσπάθειες μικρότερης κλίμακας γίνονται εδώ και 4 χρόνια από το Dasein café των Εξαρχείων με βασικό εμψυχωτή τους το συγγραφέα Χρήστο Χρυσόπουλο, ο οποίος επιμελείται τη διοργάνωση του ομώνυμου Διεθνούς Λογοτεχνικού Φεστιβάλ.

Αν μη τι άλλο, το πρόγραμμα του διημέρου 9 και 10 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης είναι πληθωρικό και πολυφωνικό. Το πρώτο μέρος της κάθε ημέρας περιλαμβάνει ένα μαραθώνιο ανάγνωσης όπου οι νέοι λογοτέχνες θα διαβάσουν ένα κείμενο της επιλογής τους και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις της Λώρης Κέζα και του Αύγουστου Κορτώ, που είναι οι συντονιστές του μαραθωνίου. Τρεις από τους συμμετέχοντες θα επιλεγούν από τριμελή ειδική επιτροπή που αποτελείται από την Έρση Σωτηροπούλου, τη Λίνα Πανταλέων και το Σπύρο Γιανναρά και θα λάβουν 6μηνιαίες υποτροφίες για τα επόμενα βήματά τους. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει δράσεις του ευρωπαϊκού δικτύου φεστιβάλ για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς Scritture Giovani. Ο Paolo Piccirillo από την Ιταλία, η Anna Lewis από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Suzanne Heinrich από τη Γερμανία και η Κάλλια Παπαδάκη από την Ελλάδα είναι οι φετινοί συμμετέχοντες της δράσης. Θα μοιραστούν την εμπειρία τους από τα λογοτεχνικά φεστιβάλ Festivaletteratura, Hay Festival και Internationales Literaturfestival Berlin με το κοινό και τους διαγωνιζόμενους και θα παρουσιάσουν δουλειά τους. Κείμενά τους μπορεί κανείς να διαβάσει στη σελίδα του φεστιβάλ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ένα σύνολο από παράλληλα δρώμενα που αφορούν τη σχέση της λογοτεχνίας με άλλες μορφές τέχνης όπως το θέατρο, τον κινηματογράφο, την performance, το χορό, τα κόμικς, τη μουσική και τη ζωγραφική. Σε διάφορες αίθουσες του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης θα διεξάγονται συζητήσεις σχετικά με την υφή της κρίσης, το bookcrossing, τη σχέση των συγγραφέων με τα media και της λογοτεχνίας με τα κόμικς. Επίσης δίνεται η δυνατότητα σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων να παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρικής γραφής, σεναρίου, ποίησης και μυθιστορήματος από διακεκριμένους συγγραφείς.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη διοργάνωση τέτοιου είδους στην Ελλάδα από το ΕΚΕΒΙ, οι προσδοκίες μας είναι μεγάλες, καθώς το ίδιο το πρόγραμμα δείχνει πολλά υποσχόμενο όχι μονάχα για τους συμμετέχοντες στο διαγωνιστικό τμήμα αλλά και για το λογοτεχνόφιλο και λογοτεχνίζον κοινό. Σίγουρα θα είναι μια κεφάτη γιορτή. Και το κέφι μας είναι απαραίτητο περισσότερο από ποτέ∙ γραπτά και προφορικά.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα ονόματα και τα βιογραφικά των συμμετεχόντων, ώρες και περιεχόμενο των εκδηλώσεων και πάνελ συζητήσεων μπορεί κανείς να βρει στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ και στη σελίδα του στο facebook.

Της Στέλλας Πεκιαρίδη

error: Content is protected !!