Επιλογή Σελίδας
Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των κομμάτων της συγκυβέρνησης ήταν η εξαίρεση από τον Ενιαίο Φόρο επί των ακινήτων οι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Η εξαίρεση να καταχωρηθεί στο δίδυμο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Βεβαίως κάποιοι άλλοι θα πληρώσουν το τίμημα αντισταθμιστικά: υψηλότερους φόρους για τα εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα, αλλά και τα αγροτεμάχια-πλην των αγροτικών εκτάσεων των κατ’ επάγγελμα αγροτών- είναι η απόφαση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα ισχύσει από τις αρχές του 2014, με στόχο την είσπραξη 3,1 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη ενδέχεται να προκαλέσει νέα εμπλοκή στη θέσπιση αφορολογήτου ορίου 50.000 ευρώ-έστεκε ως επικρατέστερο σενάριο-για τα φυσικά πρόσωπα. Το όριο σαφώς θα μεταβληθεί.

Την προσεχή Τρίτη θα συνέλθει εκ νέου η διακομματική επιτροπή για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με την ”Ναυτεμπορική”   ”αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο για τον ΕΦΑ 2014 αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα που πρέπει να παρουσιαστούν στους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου αυτοί να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης 3,3 δισ. ευρώ, όπως άλλωστε και οι μελέτες που επεξεργάζεται το υπουργείο όσον αφορά τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αφού επί αυτών θα επιβληθεί ο νέος φόρος, ενώ δεν αποκλείεται και το νέο «χαράτσι» που και το 2013 θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα”.

Με τα νέα δεδομένα και την εξαίρεση των αγροτών φαίνεται, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου, ότι οι περισσότεροι φόροι θα προκύψουν για τους φορολογούμενους που έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, αλλά και από τα ακίνητα των νομικών προσώπων η αντικειμενική αξία των οποίων ανέρχεται σε 250 δισ. ευρώ, αν και οι φορολογικοί συντελεστές θα διαφοροποιούνται ανάλογα με τη φύση των ακινήτων. Συγκεκριμένα, όπως έχει αποκαλύψει η «Ν», για τα ακίνητα των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο που θα αποτελείται από τέσσερις συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%.

Από την άλλη πλευρά η φορολογική μεταχείριση των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) καθώς και αυτών που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία θα είναι ευνοϊκότερη, αφού εξετάζεται η εφαρμογή των χαμηλών συντελεστών 0,1%, 0,2% και 0,3%. Αναμενόμενο είναι, για την κάλυψη των απωλειών που φέρνει η εξαίρεση των αγροτών από τον ΕΦΑ, να αυξηθεί και ο φόρος που θα επιβληθεί στα υπόλοιπα αγροτεμάχια ο οποίος είχε καθοριστεί, στην προηγούμενη σύσκεψη, κατά μέσο όρο στα 12 ευρώ το στρέμμα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι για ακίνητα – «φιλέτα» που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες ή τουριστικές περιοχές ή συνορεύουν με εθνικές οδούς, ο φόρος δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμη και στα 20, 30 ή 50 ευρώ το στρέμμα.

Σε ότι αφορά τους συντελεστές της κλίμακας υπολογισμού του φόρου για τα φυσικά πρόσωπα, αυτοί θα ξεκινούν από 0,2% και θα φθάνουν έως 1% στην περίπτωση που αποφασιστεί ο ΕΦΑ να επιβληθεί από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας, ενώ εάν οριστεί αφορολόγητο όριο τουλάχιστον στις 50.000 ευρώ οι συντελεστές φόρου αναμένεται να κυμανθούν από 0,1% έως 1,5% ή 2%. 

error: Content is protected !!