Επιλογή Σελίδας
“Eνοικιάζεται κατοικία 90 τ.μ. σε προβεβλημένη περιοχή του κέντρου. Τιμή 350 ευρω από 700 ευρώ που νοικιαζόταν μέχρι σήμερα”.

Δεν πρόκειται για ψεύτικη αγγελία αλλά για μια νέα πραγματικότητα που έχει πάρει διαστάσεις στην Ελλάδα της ύφεσης και στην κτηματαγορά της απίστευτης κρίσης. Ιδιοκτήτες ακινήτων αναγκάζονται είτε να μειώσουν τις απαιτήσεις τους για ενοίκια, ακόμη και έως 70%, είτε δεν ζητούν καν να πληρώνουν οι ενοικιαστές μισθώματα αρκεί να αναλαμβάνουν κάποιες υποχρεώσεις. 

To πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα φαινόμενο έχει να κάνει ασφαλώς με τη δραματική υποχώρηση των ενοικίων στα ακίνητα, αλλά κυρίως με τους υψηλούς φόρους που βαρύνουν την κτηματαγορά. Οπως υπολογίζουν, μάλιστα, oι ιδιοκτήτες ακινήτων, από τα 12 ενοίκια που λαμβάνει ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου, αν αφαιρέσει φόρους, χαράτσια, έξοδα συντήρησης κ.λπ. θα του μείνουν το πολύ τρία ενοίκια μέσα στη χρονιά. 

Η “άτυπη” συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής: Ο ενοικιαστής είτε θα πληρώνει λίγα χρήματα είτε και καθόλου αρκεί να αναλάβει να πληρώσει τα έξοδα του ακινήτου. Δηλαδή να καλύπτει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, τα δημοτικά τέλη και τα χαρτόσημα για την ενοικίαση ή ακόμη και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Επίσης, το κόστος για την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού το οποίο είναι υποχρεωτικό σε κάθε νέα μίσθωση του ακινήτου και το οποίο για ένα μέσο ακίνητο μπορεί να ξεπερνά τα 200 ευρώ. 

Η συμφωνία αυτή, φυσικά, δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε επίσημα έγγραφα, αλλά πρόκειται για ένα άτυπο “συμβόλαιο” μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή οι οποίοι είναι και οι δύο κερδισμένοι. 

Οι ιδιοκτήτες δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα από ενοίκια, επομένως φορολογούνται και λιγότερο. Επίσης, γλιτώνουν τα διάφορα χαράτσια ποα βαρύνουν το ακίνητο τους ενώ στις περιπτώσεις που αυτό βρίσκεται σε υποβαθμισμένες περιοχές, εξασφαλίζουν τη διατήρησή του σε καλή κατάσταση. Από την πλευρά του ο ενοικιαστής, είτε είναι επαγγελματίας είτε μισθώνει κάποια κατοικία, εξασφαλίζει φθηνή στέγη και σε αρκετές περιπτώσεις και… δωρεάν αρκεί να πληρώνει κάποιους λογαριασμούς. 

Τo όφελος 

Αλλο, όμως, να πληρώνει π.χ. 500 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 6.000 ευρώ τον χρόνο, κι άλλο να καταβάλλει 200 ευρώ, δηλαδή 2.400 ευρώ ετησίως συν το χαράτσι και κάποιες άλλες επιβαρύνσεις σι οποίες συνολικά δεν ξεπερνούν άλλα 1.000-1.500 ευρώ, οπότε το όφελος του είναι σημαντικό.
 
To φαινόμενο της… τζάμπα ενοικίασης μπορεί να μην είναι κανόνας αλλά εξαίρεση, ωστόσο το φαινόμενο της μεγάλης πτώσης τιμών στα ενοίκια έχει σαρώσει την αγορά. “Κατώφλι” για τη μίσθωση σε φθηνές περιοχές είναι τα 400 ευρώ, σε μεσαίες τα 500 ευρώ, και σε ακριβά προάστια τα 700-800 ευρώ. Χαρακτηριστική η περίπτωση διαμερίσματος 90 τ.μ. στην περιοχή της Ρηγίλλης που ενοικιάστηκε 370 από 600 ευρώ προ κρίσης. Επίσης, διαμέρισμα 135 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή στον πρώτο όροφο ενοικιαζόταν 1.100 ευρώ, όμως, λίγο μετά το ρετιρέ στην ίδια πολυκατοικία, και πάλι 135 τ.μ. μισθώθηκε προς 800 ευρώ.

error: Content is protected !!