Επιλογή Σελίδας

Οι παραγκουπόλεις του Τρίτου Κόσμου είναι κάτι περισσότερο από ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν και πηγή έμπνευσης για την αρχιτεκτονική. Απόδειξη η πρόταση για την ανάπλαση-ανάπτυξη της Φαβέλας Σάντα Μάρτα, στο Ρίο ντε Τζανέϊρο, που παρουσιάστηκε ως μεταπτυχιακή εργασία από τους Johan Kure , Κemo Usto και Thiru Manickam, στο Aalborg University της Δανίας.

Οι τρεις νεαροί αρχιτέκτονες προτείνουν έναν εναλλακτικό τρόπο ανάπτυξης του δομημένου περιβάλλοντος, δίχως να παραβλέπουν τις κοινωνικές και οργανωτικές δομές της Φαβέλας. Με βάση τη λογική της αυτο-οργάνωσης, η οποία επικρατεί στις περιοχές αυτές, η πρόταση παρουσιάζει ένα σύστημα προσθέτων που μπορούν να αναπτυχθούν και να προσαρμοστούν στις υπάρχουσες συνθήκες, με τη διαφορά ότι όλα αυτά θα αιωρούνται πάνω από τα κτίρια και τη βλάστηση, ώστε να απελευθερώνεται χώρος.

Εμπνευσμένο από το τούβλο cobogo, που χρησιμοποιείται ευρέως στην βραζιλιάνικη οικοδομική, το Cloud, όπως τιτλοφορείται η ιδέα, αποσκοπεί στην ύπαρξη ανοικτών χώρων μέσα στο “σύννεφο” και των δημόσιων στην πλατεία που δημιουργείται από κάτω. Ο σχεδιασμός συνδυάζει νέες κατοικίες με ένα σύνολο ευέλικτων πεδίων για πολιτιστικές λειτουργίες, όπως μια βιβλιοθήκη, χώρο μέσων ενημέρωσης, στούντιο χορού και ένα κέντρο επιμόρφωσης.

Πρόθεση είναι να συγχωνεύσει ένα ποικίλο πρόγραμμα στέγασης, σε μια ευέλικτη αρχιτεκτονική που μπορεί να εξελιχθεί ανάλογα με τις μελλοντικές ανάγκες της φαβέλα και το σχέδιο προορίζεται να είναι ένα νέο ορόσημο για την πόλη.

error: Content is protected !!