Επιλογή Σελίδας

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην επιχειρηματική τουριστική αγορά της Αθήνας απόμεγάλες εγχώριες και ξένες ξενοδοχειακές εταιρείες, εν μέσω οικονομικής κρίσης, έπειτα από μακρά περίοδοστασιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, τα «χτυπήματα» που ετοιμάζονται είναι δύο:

α) Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», μία νέα διεθνής ξενοδοχειακή αλυσίδα θα προστεθεί μέσα στονΔεκέμβριο στα ονόματα που έχουν, ήδη, παρουσία στην αγορά της πρωτεύουσας.

β) Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτριες εταιρείες αθηναϊκών ξενοδοχείων, 5 αστέρων, οι περισσότερες εκτων οποίων βρίσκονται υπό την ομπρέλα διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων, μαζί με μία αεροπορική εταιρεία,ετοιμάζονται να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διεκδικήσουν το έργο της μετασκευής και λειτουργίας του κτιριακούσυγκροτήματος του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο ως συνεδριακού κέντρου.


Ειδικότερα, η νέα διεθνής -έπειτα από αρκετά χρόνια- άφιξη, στην ξενοδοχειακή αγορά της πρωτεύουσας, θα γίνει από την ξενοδοχειακή αλυσίδα Radisson Blu Hotels and Resorts, η οποία ανήκει στον όμιλο ξενοδοχειακών και άλλωνεπιχειρήσεων Rezidor, με έδρα στις Βρυξέλλες. Η Radisson, πέραν της Αθήνας, έρχεται για πρώτη φορά και στηνΕλλάδα. Διαθέτει 200 ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο και έχει υπό ανάπτυξη άλλα 51 έργα.

Η μητρική εταιρεία έχει χαρτοφυλάκιο με περισσότερες από 400 μονάδες σε λειτουργία και αναπτύσσεται σε 62 χώρες,διαθέτοντας, περίπου, 87.000 δωμάτια.

Οι υπογραφές έχουν, ήδη, «πέσει» και αφορούν τη συνεργασία της διεθνούς αλυσίδας, με τη μέθοδο του franchising για 15 χρόνια και ξενοδοχείου 5 αστέρων, το οποίο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η συνεργασία αναμένεταινα ανακοινωθεί εντός του Δεκεμβρίου.

Το ξενοδοχείο διαθέτει 150 δωμάτια, δύο εστιατόρια, ιδιωτικό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, συνεδριακό κέντρο με 2αίθουσες, που μπορεί να εξυπηρετήσει έως 300 άτομα, κ.ά. Το 2010 ολοκληρώθηκε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τηςμονάδας με προϋπολογισμό, περίπου, 8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της Radissonαναζητούσαν ξενοδοχείο στην Αθήνα για συνεργασία πριν από 3 – 4 χρόνια, αλλά στη συνέχεια ατόνησε το ενδιαφέροντους.

Επανήλθαν στα τέλη του 2010 και η συμφωνία ολοκληρώθηκε σχεδόν ένα χρόνο μετά. Εκπρόσωποι της διεθνούςαλυσίδας θεωρούν ότι υπάρχει κρίση σήμερα, αλλά προφανώς διαβλέπουν μελλοντικές ευκαιρίες στην ξενοδοχειακήαγορά της Αθήνας, για την οποία υπάρχει ζήτηση. Αυτό που τους προβληματίζει περισσότερο δεν είναι τόσο ηοικονομική κρίση όσο τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και οι δυσκολίες που προκαλούν στην αγορά οι απεργιακέςκινητοποιήσεις.


Νέες τοποθετήσεις

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», άλλη μία διεθνής αλυσίδα με παρουσία στην Ελλάδα, αναζητάξενοδοχείο στην Αθήνα για την ανάληψη του μάνατζμεντ ή και την ενοικίασή του. Πρόκειται για την ξενοδοχειακήαλυσίδα της Iberostar Hotels and Resorts, που διαθέτει πάνω από 100 ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων στην Ισπανία, τηΜεσόγειο και την Καραϊβική.

Ωστόσο, ευκαιρίες αναζητούν και άλλες εταιρείες από το εξωτερικό στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας, η οποίαδείχνει να αναγεννάται. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτριες εταιρείες των ξενοδοχείων Hilton, MεγάληΒρεταννία, Intercontinental, Metropolitan και η αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines έχουν κατ? αρχήν συμφωνήσει νασυστήσουν κοινοπραξία, με την πρόθεση να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για τη μετασκευή, συντήρηση,λειτουργία και εκμετάλλευση της πρώην ολυμπιακής εγκατάστασης του Τάε Κβον Ντο στο Νέο Φάληρο ωςσυνεδριακού κέντρου. Η κατάθεση των προσφορών έχει ορισθεί από την Εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. για την 30ή Νοεμβρίου.


Προϋπολογισμός

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μια πρώτη εκτίμηση εκπροσώπων από την κοινοπραξία ανεβάζει το ύψος τουπροϋπολογισμού για την κατασκευή του έργου, που περιλαμβάνει και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στα 50 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το συνεδριακό κέντρο στην Αθήνα χαρακτηρίζεται από τους φορείς του τουριστικούκλάδου ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά έργα για το μέλλον του αθηναϊκού προορισμού, που θα δώσει εργασίασε δεκάδες επαγγέλματα. Γι? αυτό και αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, στο αμέσως επόμενοδιάστημα. Κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα αποδειχθεί στην πράξη.


Ενδιαφέρον από Best Western

Διατηρεί το ενδιαφέρον για νέες συνεργασίες με ξενοδοχεία στην Αθήνα ο όμιλος ξενοδοχείων Best Western,προκειμένου να τα εντάξει στις υψηλότερες κατηγορίες Plus και Premier που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του. Αυτόδήλωσε στην «Κ» η κ. Κάρολ Μάριοτ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Best Western Ελλάδας, η οποία, μεέδρα στην Αθήνα, έχει στην ευθύνη της 45 ξενοδοχεία σε πέντε χώρες. Μόνο στην Ελλάδα η εταιρεία διαθέτει 23ξενοδοχεία-μέλη. Η Βest Western μέσα στο 2011 ανέλαβε υπό την ευθύνη της δύο ξενοδοχεία στην Αθήνα, τοAmazon, 3 αστέρων, στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και το Embassy, 4 αστέρων -στην κατηγορία Plus- στηνπεριοχή της πλατείας Μαβίλη. Συνολικά, στην Ελλάδα προσέθεσε, φέτος, επτά νέα μέλη-ξενοδοχεία, τα δύο στηνΑθήνα, ένα στον Πειραιά, δύο στην Κρήτη και άλλα δύο στη Μύκονο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Best Western Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκεστις 5 Νοεμβρίου στο Ορλάντο, η κ. Μάριοτ προτάθηκε και επανεξελέγη ως πρόεδρός της. Η Ελληνίδα θα βρίσκεταιστο τιμόνι της Best Western Eυρώπης, η οποία διαθέτει 14 οργανώσεις σε 25 χώρες με 1.310 ξενοδοχεία-μέλη, γιαακόμη δύο χρόνια.


Πηγή:kathimerini.gr

error: Content is protected !!