Επιλογή Σελίδας
Σε ταλαιπωρία εξαναγκάζονται χιλιάδες διαχειριστές πολυκατοικιών, οι οποίοι με έκπληξη διαπιστώνουν ότι έχει χρεωθεί χαράτσι στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών που διαμένουν.

Σημειώνεται, ότι στους λογαριασμούς αυτούς, παρά το γεγονός ότι αναφέρεται ξεκάθαρα η ένδειξη “κοινόχρηστοι χώροι” και η νομοθεσία προβλέπει ότι οι χώροι αυτοί απαλλάσσονται από το χαράτσι, έχει βεβαιωθεί η πρώτη από τις πέντε δόσεις του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), αυξάνοντας και το λογαριασμό του ρεύματος. 

Τα λάθη αυτά έγιναν με βάση τα στοιχεία της εκκαθάρισης που είχε η ΔΕΗ για κάθε “ρολόι” και όσοι εντόπισαν τα “λάθη” θα πρέπει να τρέξουν για να αποδείξουν ότι ο χώρος που ηλεκτροδοτείται είναι κονόχρηστος και άρα το τέλος θα πρέπει να διαγραφεί.

Για να αποδείξουν, τον κοινόχρηστο χώρο, οι διαχειριστές θα πρέπει να συλλέξουν μια σειρά από δικαιολογητικά. Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν ένα κατάστημα της ΔΕΗ για να ελέγξουν αν στο αρχείο της επιχείρησης υπάρχει στα στοιχεία της παροχής ο ειδικός κωδικός που αφορά σε κοινόχρηστους χώρους. Αν υπάρχει αυτή η ένδειξη και το χαράτσι βεβαιώθηκε τότε θα πρέπει να λάβουν βεβαίωση από τη ΔΕΗ ότι πράγματι οι χώροι που φορολογήθηκαν είναι κοινόχρηστοι. Στη συνέχεια τη βεβαίωση αυτή θα πρέπει να την προσκομίσουν στην εφορία για να υποβάλλουν αίτηση για διαγραφή του χαρατσιού. 

Στην περίπτωση, που δεν υπάρχει η σχετική ένδειξη για κοινόχρηστο χώρο στο αρχείο της ΔΕΗ τότε, αρχίζει η περιπέτεια του διαχειριστή. Ο διαχειριστής θα πρέπει πρώτα να λάβει μια βεβαίωση μηχανικού για το γεγονός ότι πρόκειται για κοινόχρηστους χώρους στην οποία θα αναγράφεται και η επιφάνεια των κοινόχρηστων χώρων. Το κόστος για τη βεβαίωση μπορεί να φτάσει έως και 150 ευρώ. Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλλει τη βεβαίωση του μηχανικού στο δήμο. Μετά ο δήμος θα πρέπει να χορηγήσει μία βεβαίωση περί κοινόχρηστων χώρων. Τη βεβαίωση αυτή θα πρέπει στη συνέχεια ο διαχειριστής να υποβάλλει στη ΔΕΗ. Μετά η ΔΕΗ θα πρέπει να χορηγήσει μία βεβαίωση η οποία θα πρέπει να υποβληθεί στην εφορία που ανήκει το ακίνητο μαζί με μια αίτηση απαλλαγής από το ΕΕΤΗΔΕ. Η εφορία μπορεί να απαλλάξει αμέσως την πολυκατοικία από το τέλος αλλά μπορεί η απάντηση να πάρει και μερικές εβδομάδες. Υπάρχει όμως και η περίπτωση η εφορία να ζητά από τον διαχειριστή να πληρώσει το τέλος και μετά να τα βρει με το δημόσιο. 

Οπότε προσοχή στο κοινόχρηστο ρεύμα. Ελέγξε, αν στο κοινόχρηστο ρεύμα έχει βεβαιωθεί φέτος χαράτσι που δεν υπήρχε πέρυσι.

error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: