Επιλογή Σελίδας
Fast track εντάξεις στα σχέδια πόλης άλλα και δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων πολεοδομικών παραβάσεων με 500 ευρώ, προβλέπονται σε δύο διαφορετικές ρυθμίσεις που επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι δύο νέες ρυθμίσεις εντάσσονται στο πλαίσιο δράσεων του υπουργείου για αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία, αιχμή των οποίων θα αποτελέσει η προαναγγελθείσα νομοθετική ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, που σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου θα είναι έτοιμη έως τις 31 Ιανουαρίου 2013. Σε ό,τι αφορά τις εντάξεις στα σχέδια πόλεως, αναμένεται ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο γίνονται. Ο βασικός στόχος του υπουργείου, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του χωρίς να προχωρούν σε λεπτομέρειες, είναι από εδώ και στο εξής οι διαδικασίες των εντάξεων να γίνονται ταχύτατα.

Παράλληλα, τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν αυθαίρετες πολεοδομικές παραβάσεις με μόνο 500 ευρώ αναμένεται ότι θα έχουν σύντομα χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Πρόκειται για πολεοδομικές παραβάσεις που τακτοποιούνται με τον νόμο για τα αυθαίρετα άλλα με τον νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό δεν θεωρούνται πλέον ως αυθαιρεσίες.

Παράθυρο νομιμοποιήσεων

Ο νέος ΓΟΚ ανοίγει παράθυρο για τη νομιμοποίηση πολλών αυθαιρεσιών, αφού προβλέπει ότι πολλοί βοηθητικοί χώροι, όπως δώματα, κλιμακοστάσια κ.λπ. πλέον δεν προσμετρώνται στον συντελεστή. Μάλιστα, ο νέος ΓΟΚ δίνει το δικαίωμα για αλλαγή χρήσεων στο 50% των βοηθητικών χώρων άλλα και την επέκταση των υπόγειων χώρων στάθμευσης, υπό προϋποθέσεις αύξησης ύψους κ.λπ. Ολα αυτά που μέχρι πρότινος θεωρούνταν παραβάσεις και μπορούσαν να τακτοποιηθούν, πλέον, με ειδική ρύθμιση που ετοιμάζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος θα μπορούν να νομιμοποιηθούν με την πληρωμή ενός παραβόλου, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι 500 ευρώ, όσο και το παράβολο του νόμου περί τακτοποίησης. Επειτα θα απαιτηθεί για όλους αυτούς ένα επιπλέον κόστος για την απαραίτητη αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας. Για όσους ήδη έχουν προχωρήσει σε τακτοποίηση αυτών των παραβάσεων, δεν θα προβλέπεται η επιστροφή χρημάτων, αλλά θα απαιτηθεί η αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας.

Οριστική λύση…

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο και στο ΤΕΕ επεξεργάζονται τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η “οριστική λύση έως τις 31 Ιανουαρίου 2013”, που προανήγγειλε η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για το θέμα των αυθαιρέτων. Ουσιαστικά γίνεται προσπάθεια να βρεθεί η φόρμουλα για τη νομιμοποίηση εκατομμυρίων αυθαιρεσιών. Η νομιμοποίηση εκτιμάται από τους παράγοντες του υπουργείου ότι θα λειτουργήσει ως το μεγάλο δέλεαρ για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ώστε να πληρώσουν τα πρόστιμα και να εισρεύσουν τουλάχιστον 9 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτος.

Βασικές κατηγορίες

Κερδισμένοι φαίνεται ότι θα είναι όσοι διαθέτουν ακίνητο με οικοδομική άδεια στο οποίο έχουν γίνει αυθαίρετες υπερβάσεις της άδειας, προσθήκες, αλλαγές χρήσεων κ.λπ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου και του ΤΕΕ, πρόκειται για την πλειονότητα των κτιρίων της χώρας, που σε αριθμό ξεπερνά κατά πολύ τα 4-5 εκατομμύρια ακίνητα σε όλη τη χώρα.

Γι’ αυτό τον λόγο, η ομάδα εργασίας του υπουργείου και του ΤΕΕ θα επιχειρήσει μέσα στους επόμενους μήνες την κωδικοποίηση και κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών καθώς και την ενσωμάτωση των αλλαγών που φέρνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίο, άλλωστε, δεν θεωρούνται ως αυθαιρεσίες πολλές από τις παραβάσεις που «τακτοποιούνται» αυτή τη στιγμή με τον νόμο 4014.

Αναμένεται, σε γενικές γραμμές, να δημιουργηθούν τρεις βασικές κατηγορίες:

– Μικρές πολεοδομικές παραβάσεις, όπως η αλλαγή θέσης μιας κουζίνας ή άλλες μετατροπές που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν καν οι ιδιοκτήτες. Αυτές αναμένεται να χαρακτηριστούν ως παραβάσεις που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και να νομιμοποιηθούν πιθανόν μέσω της πληρωμής ενός παραβόλου.
– Υπερβάσεις της άδειας και αλλαγές χρήσεων σε ακίνητα με νόμιμη οικοδομική άδεια. Αναμένεται να προωθηθεί τρόπος νομιμοποίησης με πληρωμή ενός μικρού προστίμου.
– Εξ ολοκλήρου αυθαίρετες κατασκευές χωρίς οικοδομική άδεια.

Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο διαβεβαιώνουν ότι οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν σε κτίρια των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός (και χρήσεις που έχουν εγκατασταθεί) έως τις 28/7/2011, όπως όριζε ο νόμος 4014 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Εξάλλου, στον αέρα βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων και αυθαιρέτων λόγω ΙΚΑ. Το Ίδρυμα δεν έχει αποσύρει ακόμα την εγκύκλιο που είχε εκδώσει, βάσει της οποίας ζητούνται αναδρομικές οφειλές για αυθαίρετα που έχουν τακτοποιηθεί. Το υπουργείο από την άλλη, παρόλο που ο νόμος για τα αυθαίρετα δεν προβλέπει καταβολή αναδρομικών οφειλών, δεν έχει ακόμη, ύστερα από μισό μήνα, τοποθετηθεί επίσημα, με αποτέλεσμα να επικρατεί για ακόμη μία φορά ασάφεια.

error: Content is protected !!