Επιλογή Σελίδας
Αγώνα δρόμου κάνουν οι υπηρεσίες για να τρέξουν τις διαδικασίες σχετικά με τη νέα εργολαβία στο φράγμα Αποσελέμη και την εξασφάλιση των απαλλοτριώσεων ώστε να πιάσει δουλειά το αμέσως προσεχες διάστημα ο μετροπόντικας.

Το “θηρίο” που θα πάει στην Κρήτη έχει πολλή δουλειά καθώς θα σκάψει το τούνελ -μήκους 3,5 περίπου χιλιομέτρων- που θα φέρει το νερό στο φράγμα από το Οροπέδιο Λασιθίου.

Κι ενώ το έργο του ταμιευτήρα έχει ουσιαστικά τελειώσει και ήδη μπαίνει νερό στο φράγμα από τα στραγγίσματα του Αποσελέμη (τα υπολογίζουν ήδη σε 30000 κυβικά) πρέπει να προχωρήσει η εργολαβία δια της οποίας θα γίνει το τούνελ που θα φέρνει το νερό. Η “Ιντρακάτ” συμφερόντων Κόκαλη έχει πάρει το έργο και έχει ήδη εγκατασταθεί αλλά περιμένει να διευθετηθούν λεπτομέρειες και κυρίως να εξασφαλιστούν απαλλοτριώσεις στην περιοχή που βρίσκεται το στόμιο εξόδου.

“Εκεί χρειάζονται τουλάχιστον 35 στρέμματα εργοταξιακής υποδομής για να μπορεί μετά να πιάσει δουλειά ο μετροπόντικας που θέλει ένα ήδη έτοιμο μέτωπο. Δεν ξεκινά από το μηδέν” αναφέρει ο αναπληρωτής προϊστάμενος της ΕΥΔΕ Φράγματος Αποσελέμη Γιώργος Αγαπάκης που τονίζει επίσης ότι η υπηρεσία κάνει προσπάθειες να πείσει τους ιδιοκτήτες της έκτασης που είναι εκεί να αποδεχτούν τη διαδικασία επίταξης έως ότου τα δικαστήρια αποφανθούν για την οριστική τιμή της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

“Είναι μια διαδικασία που εκτιμούμε ότι συμφέρει τους ανθρώπους που έχουν εκεί τα υπερκείμενα. Το δικαστήριο έχει αναβληθεί δύο φορές και εμείς για να μην καθυστερούμε προχωρήσαμε στην επίταξη. Ήδη οι περισσότεροι έχουν αποδεχθεί και έρχονται για να πάρουν τα λεφτά τους κάτι που είναι καθαρό χωρίς τη μεσολάβηση κανενός” αναφέρει ο κ. Αγαπάκης που επισημαίνει ότι πρέπει σύντομα να τελειώσει αυτή η διαδικασία για να ετοιμαστεί το εργοτάξιο.

Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία και ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες θα είναι έτοιμος και ο μετροπόντικας να δουλέψει τη σήραγγα η οποία ίσως και είναι η μεγαλύτερη αυτού του είδους στην Κρήτη.

“Είναι σχεδόν 3,5 χιλιόμετρα, για την ακρίβεια 3400 μέτρων με 15 ανοδική κλίση και 4,35 μέτρα διάμετρο, η σωλήνα είναι Φ18” τονίζει.

Έφη Σιαΐνη, www.e-adeia.gr

error: Content is protected !!