Επιλογή Σελίδας
Το σπίτι “Casas Em Movimento” σχεδιάστηκε στο πανεπιστήμιο του Οπόρτο, με σκοπό να έχει συνεχώς τη δυνατότητα προσαρμογής στις νέες τεχνολογίες αλλά και στους χώρους του, σύμφωνα με την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των ενοίκων του, δημιουργώντας κατά συνέπεια ένα πιο αποτελεσματικό σπίτι στη διάρκεια των ετών.

Το πρωτότυπο αυτό σπίτι που δημιουργήθηκε, φιλοξενείται στο Ευρωπαϊκό Ηλιακό Δέκαθλο 2012 στη Μαδρίτη της Ισπανίας, σε μία από τις παραλλαγές του. Το σχέδιο του κτιρίου, συμφιλιώνει αμέτρητους καινοτόμους παράγοντες, όπως η ανεξαρτησία των χώρων, η διαμόρφωση των χώρων του κατά τη διάρκεια της ζωής των ενοίκων προκειμένου να προσαρμοστεί στις ανάγκες της οικογένειας, που μπορεί να αυξηθεί (γέννηση 1 ή 2 παιδιών) ή να γίνει μικρότερο (αν φύγει κάποιο παιδί από το σπίτι), ανάλογα με το στυλ ζωής τους, στα διάφορα στάδια του χρόνου.

Παράλληλα, το σπίτι παράγει ενέργεια, αφού είναι καλυμμένο από φωτοβολταϊκά, μειώνει την κατανάλωση και προσαρμόζει αυτόματα την ποσότητα φωτός που εισέρχεται στον εσωτερικό χώρο. Το σπίτι αυτό επίσης, ”κινείται” (δηλαδή το κομμάτι που έχει  εγκατεστημένα τα φωτοβολταϊκά στην οροφή και στις δύο πλαϊνές πλευρές του σπιτιού) ακολουθώντας ολόκληρη την κίνηση του ήλιου από την Ανατολή μέχρι την Δύση. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, το σπίτι μπορεί να παράξει ενέργεια 12.220 κιλοβατώρες ετησίως, περίπου δυόμιση φορές περισσότερη από όση καταναλώνει.

error: Content is protected !!