Επιλογή Σελίδας
Το κτίριο της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνιας, είναι από το 2008 που κατασκευάστηκε, ένα πολυθεματικό ίδρυμα και φυσικά το “πιο πράσινο μουσείο” στον κόσμο.

Έχει λάβει πλήθος βραβείων και ποτελεί το μόνο κτίριο στον κόσμο που έχει βραβευτεί δύο φορές με την πλατινένια πιστοποίηση LEED, που δίδεται σε πρωτοπόρες κατασκευές ως προς τον ενεργειακό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.

Το ίδρυμα, διαθέτει ουσιαστικά ένα μουσείο, ένα πλανητάριο, αρκετά ενυδρεία και τροπικά δάση. Μάλιστα μέσα στο μουσείο υπάρχει και ο μεγαλύτερος τεχνητός ύφαλος στον κόσμο.

Το κτίριο, που τα φιλοξενεί όλα αυτά είναι σχεδιασμένο με βάση βιοκλιματικές αρχές από τον διάσημο αρχιτέκτονα Renzo Piano, εκμεταλλεύεται στο έπακρο τον ήλιο για ηλεκτρισμό και φυσικό φωτισμό, τη ροή του αέρα για ψύξη και εξαερισμό, ενώ η φυτεμένη στέγη του συμβάλλει καθοριστικά στη μόνωση του κτιρίου.Η πράσινη στέγη του μουσείου έχει επιφάνεια 10 στρεμμάτων και έχει καλυφθεί από ένα στρώμα χώματος πάχους 15 εκατοστών, στο οποίο έχουν φυτευτεί ενδημικά φυτά ενώ ταυτόχρονα μειώνει στο 100% την απώλεια θερμότητας και ψύξης. Ταυτόχρονα, βοηθά στη μόνωση του κτιρίου, στον αερισμό του, αλλά και ελαχιστοποιεί τις ανάγκες για πότισμα καθώς απορροφά περίπου 11 εκατ. λίτρα όμβριων υδάτων κάθε χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η “στέγη του” διατηρεί τη θερμοκρασία εντός του κτιρίου 10ο C χαμηλότερα σε σχέση με μια συμβατική στέγη.


Τεχνικά χαρακτηριστικά της κατασκευής

-32.000 τόνοι άμμου χρησιμοποιήθηκαν στη κατασκευή
-95% του σιδήρου που χρησιμοποιήθηκε στο έργο προήλθε από ανακυκλωμένα υλικά
-90% των γραφείων έχουν φυσικό φωτισμό και αερισμό
-60.000 φωτοβολταϊκά έχουν τοποθετηθεί στο έργο

error: Content is protected !!