Επιλογή Σελίδας

Την έναρξη της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών ανακοίνωσαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης

Το Ενιαίο Σύστημα Υποβολής Αιτήσεων, Έγκρισης και Ελέγχου Πολεοδομικών Αδειών Δόμησης είναι έτοιμο και εντός Δεκεμβρίου θα αρχίσει να λειτουργεί στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, ακολούθως στο Δήμο Θεσσαλονικέων και ως το τέλος του πρώτου διμήνου του 2014 σε όλες της Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας.

Μέσα από το ίδιο σύστημα θα μπορεί να γίνεται, δίχως ανθρώπινη παρέμβαση, ο προσδιορισμός του ελεγκτή δόμησης, ο οποίος ηλεκτρονικά θα υποβάλει τη δική του έκθεση.

«Θα είμαστε οι πρώτοι που θα κάνουμε χρήση ενός εκσυγχρονιστικού εργαλείου και αναβάθμισης των υπηρεσιών που προσφέρονται προς τον πολίτη» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας πως χάρη στο έργο που υλοποίησε το ΤΕΕ θα εξοικονομηθεί κόστος, χρόνος και προσωπικό στις αντίστοιχες υπηρεσίες, ώστε να απασχοληθεί σε άλλες ουσιαστικές εργασίες, όπως είναι ο έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης.

Ταυτόχρονα ο κ. Καμίνης τόνισε πως το σύστημα αυτό διασφαλίζει τη διαφάνεια των υπηρεσιών και αποκλείει αθέμιτες συναλλαγές. Προσφέρει, επίσης, νέα σύγχρονα εργαλεία για τον έλεγχο των αυθαιρέτων και αυθαιρεσιών.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την εξυπηρέτηση των κατοίκων» τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι το σύστημα έρχεται να «κουμπώσει» στο υπόλοιπο σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για το οποίο στον Δήμο Αθηναίων έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, υπογράμμισε ότι το ΤΕΕ δεν θα υποκαταστήσει σε καμιά περίπτωση τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως, άλλωστε, φάνηκε και στην περίπτωση της ηλεκτρονικής δήλωσης των αυθαιρέτων, αλλά φέρνει το συγκεκριμένο σύστημα προκειμένου να εξυπηρετήσει τους μηχανικούς, τους πολίτες και τις αρμόδιες υπηρεσίες, το οποίο και θα λειτουργήσει με δικές του δαπάνες και προσωπικό.

Το σύστημα

Το υλοποίησε το ΤΕΕ στο πλαίσιο του έργου της «Ψηφιακής Ταυτότητας Κτιρίου», εξασφαλίζει και απλοποιεί την διαδικασία για την έκδοση της αδείας και ελέγχου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται αρχείο για την Ταυτότητα του Κτιρίου.

Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την αλλαγή στην τομέα της παραγωγής έργων στη χώρα. Είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης.

Με το σύστημα αυτό επιτυγχάνεται:

Διαφάνεια σε έναν τομέα ο οποίος συστηματικά κατά το παρελθόν έχει διασυρθεί και Εξάλειψη κάθε «ευκαιρίας» για αθέμιτη συναλλαγή μεταξύ πολιτών, μηχανικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Δραματική μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία στον συγκεκριμένο τομέα προκαλούσε απίθανες καθυστερήσεις στη νόμιμη οικοδόμηση και, δίχως υπερβολή, σε σημαντικό βαθμό γινόταν η αφορμή της «γέννησης» της αυθαίρετης δόμησης.

Στήριξη της Δημόσιας Διοίκησης, των Υπηρεσιών Δόμησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε μια εποχή που υπάρχουν υποστελεχωμένες υπηρεσίες……

error: Content is protected !!